Ботулізм

Опубліковано: Вівторок, 25 червня 2019, 16:15

За повідомленням Держпродспоживслужби в Україні відмічається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Особливе занепокоєння викликає збільшення захворювань, які пов'язані із вживанням рибної продукції, зокрема вяленої риби Серед всіх випадків ботулізму, 90% пов'язані із вживанням різних видів рибної продукції.
Ботулізм - це небезпечне токсико-інфекційне захворювання, що протікає з ураженням нервової системи і викликається паличкою ботулізму Clostridiumbotulinum.
Захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, зараженихботулотоксином - речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Ботулізм може проявлятися у вигляді одиничних отруєнь або у вигляді отруєнь цілих груп людей. Найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов'язані з вживанням солоної риби та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури та дихальної недостатності.
Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якого паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій.
Як правило, ботулотоксин накопичується в консервах, солоній рибі, ковбасі і шинці, грибах та інших подібних продуктах, приготованих з порушенням технології, особливо в домашніх умовах. Токсин, потрапляючи в організм, надходить у кров і розноситься по всіх відділах, порушуючи при цьому роботу нервових клітин, що відповідають за передачу збудження до м'язів. При ботулізмі уражаються практично всі черепні м'язи: м'язи очей, гортані, глотки, дихальні м'язи. Виникають бульбарний синдром (порушення мови і ковтання) і паралітичний синдром. Зіниці хворого розширені, він погано розрізняє навколишні предмети, може спостерігатися косоокість, опущення верхніх повік. Смерть, як правило, настає в результаті гострої дихальної недостатності або від раптової зупинки серця.
Людина з підозрою на ботулізм підлягає терміновій госпіталізації. Насамперед, проводять промивання шлунка і кишечника розчином гідрокарбонату натрію (соди) для видалення залишків токсину з шлунково-кишкового тракту. Промивання доцільно в перші два дні хвороби, поки в шлунку ще може залишатися заражена їжа. У терміновому порядку хворому вводять протиботуліністичну сироватку.
Одужання при ботулізмі відбувається повільно.
Найбільш небезпечні продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, так як в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, в цілях профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.
Не можна вживати в їжу консерви (м'ясні і овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки ("бомбажні") підлягають утилізації.


Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!