Продовжуємо звітувати про те, що зроблено у місті під керівництвом Миколи Бакшеєва за п'ять років: КРОКИ ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ
Продовжуємо звітувати про те, що зроблено у місті під керівництвом Миколи Бакшеєва за п\

Продовжуємо звітувати про те, що зроблено у місті під керівництвом Миколи Бакшеєва за п'ять років: КРОКИ ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

Микола БАКШЕЄВ: «Прагнемо бути ефективними і незалежними – маємо раціонально використовувати енергоресурси. Енергоефективність та раціональне ставлення до ресурсів – вимога часу, тому ми рухаємо ці зміни в суспільстві, навчаємось та надаємо приклад іншим громадам».


В 2017 році у місті впроваждена посада енергоменеджера, затверджені положення з енергоменеджменту та енергомоніторингу, визначені відповідальні в підрозділах, установах та комунальних підприємствах. Ведеться щоденний моніторинг енергоресурсів, що дає можливість економити енергоресурси в установах та підприємствах міста.



Діє щоденний облік та контроль споживання ресурсів, формуються звіти для подальшого аналізу та проводиться аналітика для розробки заходів для підвищення енергоефективності. Завдяки заходам енергоменеджменту досягнута економія теплової енергії в бюджетних установах  в 2019 році на 16%, економія електричної енергії на 22 % в порівнянні з базовим рівнем споживання.



В кінці 2019 року розпочато впровадження ЕСКО – контрактів. У 4 об’єктах міста Первомайський встановлено індивідуальні теплові пункти з погодним і погодинним регулюванням, що дозволяє уникати перетопів, є можливість зниження температури в нічний час, на вихідних, режим канікул, карантину. Всі заходи здійснюються за рахунок приватних інвестицій без додаткових капіталовкладень зі сторони бюджету.



Загалом за енергосервісними договорами з січня по березень 2020 року по об’єктам міста досягнута економія близько 14,4%.


В 2017 році місто почало співробітництво з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО), що фінансує проєкти по підвищенню енергоефективності. В 2019 р. було підписано кредитний договір на сумму 13 млн. 700тис. грн., та договір про грант (безповоротна фінансова допомога) на сумму 196 тис. євро.



Проєктом передбачено термомодернізацію двух закладів освіти: ліцей  №3 «Успіх» та ДНЗ №14 «Барвінок».



Роботи на об’єктах йдуть за планом, наразі замінені вікна та двері у закладах, завершується утеплення покрівель, утеплення фасада в дитячому садочку. Завершення робіт планується протягом 2020 року.


Енергоаудити – енергетичний діагноз для будівель.

З 2018 року було проведено експрес-енергоаудити ліцеїв №5, 6, 7, що дає рекомендації щодо переліку заходів для підвищення енергоефективності будівель. Були проведені енергоаудити в ДНЗ №14 та ліцей №3. В 2019 році проведено повний енергоаудит, видано енергетичний сертифікат та енергопаспорт ліцею №5 та ДНЗ №17, в 2020 році  проведено повні енергетичні аудити трьох будівель: ПК «Хімік» та двох корпусів Первомайської ЦРЛ.



В рамках проєкту «Енергоефективність у громадах ІІ», було отримано портативний набір енергоменеджера: люксометр, тепловізійний пірометр, реєстратор температури і вологості, електронний таймер-енергометр та отримано практичні навички в використанні обладнання. Обладнання призначене для дослідження та вимірювання показників витрат/втрат/споживання енергії.



Місто є підписантом ініціативи «Угода мерів», що декларує заходи зі зниження СО2, тому в 2020 році було розроблено План дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Первомайський до 2030 року з метою підвищення енергоефективності, раціонального використання, економного витрачання енергоресурсів та дій щодо зниження викидів СО2. Щорічно  в рамках ініціативи «Угоди мерів» проводяться Дні сталої енергії – це цілий ряд заходів на тему зміни клімату внаслідок глобального потепління,  роздільного збору сміття, екологічного виховання, енергозбереження та енергоефективності, ознайомчі екскурсії учнів на котельні, популяризація екологічного транспорту.



   Підписано меморандум про співпрацю між державною установою «Фонд енергоефективності» та Первомайською міською радою щодо підтримки стимулювання заходів із енергоефективності у житловому фонді.



Реалізовано  проєкти з енергозбереження:

– термомодернізація будівлі з впровадженням енергозберігаючих технологій ліцею №2;

– ремонт покрівлі та заміна вікон на енергозберігаючі в ДНЗ №5;

– капітальний ремонт центральної міської бібліотеки ;

– ремонт покрівлі ліцею № 5;

– заміна та теплоізоляція трубопроводів тепломережі ліцеїв № 5, № 6, № 7;

– ремонт покрівлі спортивної та актової зали ліцею №7;

– капітальний ремонт по заміні алюмінієвих вітражів на енергозберігаючі в будівлі Палацу культури «Хімік».


Микола БАКШЕЄВ:  «Дуже цінним є досвід, який ми отримали під час впровадження проєктів з енергоефективності. Адже якщо громада хоче бути спроможною, то це і відповідні стандарти, знання та навички господарювання. Сподіваюсь, що жителі громади оцінять позитивні зміни якості життя у Первомайському»


Далі буде...

Переглядів: 655
Дата публікації: 09:30 12.10.2020
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>