Програма «ЕНЕРГОДІМ» для ОСББ
Програма «ЕНЕРГОДІМ»  для ОСББ

Програма «ЕНЕРГОДІМ» для ОСББ

Нагальною проблемою в населених пунктах Харківської області є стан багатоквартирного житлового фонду. Для вирішення зазначеної проблеми потрібні великі фінансові ресурси, які відсутні в місцевих бюджетах. Вирішити цю проблему дозволяє залучення зовнішніх фінансових інструментів, які вже створені та працюють в Україні.

Фонд енергоефективності (далі — Фонд) — єдина в Україні державна установа, створена Урядом України відповідно до Закону України «Про Фонд енергоефективності» з метою підтримки ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі.

У рамках Фонду діє Програма «Енергодім», завдяки якій в багатоквартирних будинках можуть бути реалізовані проекти з модернізації інженерних систем (Пакет «А») та проведено комплексну модернізацію, включаючи модернізацію інженерних систем та утеплення огороджуючих конструкцій (Пакет «Б»). Багатоквартирні будинки, в яких створено ОСББ, можуть отримати до 60% відшкодування вартості реалізованого проекту за Пакетом «А», та до 70% за Пакетом «Б» програми «Енергодім» Фонду. Для

 участі у Програмі «Енергодім» Фонду потрібно провести енергоаудит багатоквартирного будинку, який буде відшкодовано Фондом на рівні 70%, незалежно від обраного Пакету, та подати Заявку на участь у Фонді через відділення банків-партнерів, яких наразі є два: ПАТ АБ «Укргазбанк» та АТ «»Кредобанк». Отримати додаткову інформацію про Програму можна на офіційному сайті Фонду - https://eefund.org.ua/programa-energodim

Одне ОСББ з Харківської області вже має позитивний досвід участі в зазначеній Програмі. ОСББ «Добробут Чугуєва» було відібрано до 10 об’єднань, на яких було протестовано покроковий «шлях клієнта Фонду».

Відповідно до рекомендацій енергоаудитору, в будинку ОСББ було встановлено індивідуальний тепловий  пункт (ІТП),  замінено та теплоізольовано трубопроводи системи опалення, а також здійснено балансування системи опалення. Після проведення енергоефективних заходів розрахункове енергоспоживання системи опалення в будинку ОСББ «Добробут  Чугуєва» зменшилося з 694,29 тис. кВ*год/рік до 579,87 тис. кВ*год/рік. Загальна   вартість  проєкту  з енергомодернізації будинку ОСББ «Добробут Чугуєва» становила 486,49 тис. грн, за рахунок гранту Фонду було виплачено 291,894 тис. грн.

Наразі Програма «Енергодім» є реальним діючим механізмом для розв’язання існуючих проблемних питань із багатоквартирним житловим фондом: проведення його термомодернізації, виконання капітальних ремонтів внутрішньобудинкових мереж та огороджуючих конструкцій, що призведе до      зниження   витрат        енергетичних ресурсів та, відповідно,заощадить кошти сімейних бюджетів на оплату комунальних послуг. Для місцевої влади участь будинків ОСББ у Програмі Фонду - це й ще додаткові переваги у вигляді створення додаткових робочих місць, збільшення доходів бюджетів за рахунок податкових надходжень, залучення інвестицій та можливість направити вивільнені кошти місцевих бюджетів на вирішення інших нагальних проблем громад.

За консультаційної підтримкою пропонуємо звертатися до регіонального радника Фонду Енергоефективності в Харківській області Масленнікова Олега Михайловича (050 300 85 86, olmaslennikov@gmail.com).

 

Переглядів: 525
Дата публікації: 10:39 23.10.2020
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>