1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом
1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Щорічно 1 грудня визначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. З того часу, як було відкрито вірус імунодефіцита людини, минуло більш 30 років. За цей період епідемія ВІЛ/СНІД охопила весь світ і забрала понад 20 мільйонів життів.

За статистикою, щодня у світі інфікується понад 6 тисяч людей; більш половини нових випадків зараження ВІЛ реєструється серед людей віком від 15 до 24 років.

В Україні, як і в усьому світі, триває поширення епідемії ВІЛ/СНІДу, яка тісно пов’язана з іншими хворобами – туберкульозом, наркозалежністю, гепатитом. За дослідженням українських та зарубіжних вчених, ці хвороби, взаємнопідсилюючі одна одну, руйнують імунну систему людини. Водночас таким захворюванням можна запобігти.

Слід зазначити, що завдяки вчасному реагуванню на епідемію, зокрема епідемію ВІЛ/СНІДу, можна зменшити негативні наслідки та послабити темпи поширення вірусу. Досягається це, насамперед, завдяки ефективному використанню профілактичних інструментів, а саме систематичної інформаційно-просвітницької роботи як серед населення в цілому, так і серед груп ризику, забезпеченні доступності послуг, недопущення випадків дискримінації ВІЛ-інфікованих осіб.

Факти, які кожен має знати про ВІЛ/СНІД

1. Хвороба, спричинена вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), призводить до смертельної хвороби – синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД невиліковні.

2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть якщо вона є носієм вірусу.

3. Вірус передається на всіх стадіях захворювання.

4. ВІЛ-інфекція передається через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров’ю.

5. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах, тощо. 6. Тест на ВІЛ здійснюється в закладах системи охорони здоров'я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест на ВІЛ є конфіденційним.

7. Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ, це порушення прав людини.

 

Переглядів: 566
Дата публікації: 08:03 01.12.2020
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>