Особливості складання досудової доповіді щодо неповнолітніх
Особливості складання досудової доповіді щодо неповнолітніх

Особливості складання досудової доповіді щодо неповнолітніх

Інформація Первомайського міськрайонного відділу філії ДУ "Центр пробації" в Харківській області

Одним з видів пробації є досудова пробація. Стаття 2 Закону України «Про пробацію» визначає, щодо судова доповідь – це письмова інформація для суду, що характеризує обвинуваченого з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.

Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб судя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й повну інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатись про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, як іпропонує орган пробації для усунення таких обставин. Вона спрямована на встановлення дійсних соціальних, психологічних та економічних потреб підсудного, вирішення яких сприятиме його ресоціалізації та недопущення вчинення інших кримінальних правопорушень.

Пробація щодо неповнолітніх – це пробація стосовно осіб віком від 14 до 18 років. Пробація здійснюється з урахуванням вікових та психологічних особливостей неповнолітніх.

Пробація щодо неповнолітніх спрямована на забезпечення їх нормального фізичного і психічного розвитку, профілактику агресивної поведінки, мотивацію позитивних змін особистості та поліпшення соціальних стосунків.

Досудовадоповідь про обвинуваченогонеповнолітньогододатково повинна містити:

інформацію про вплив криміногенних факторів на поведінку особи;

рекомендації щодо заходів, спрямованих на мінімізацію ризику повторного вчинення

неповнолітнім кримінальних правопорушень.

Досудова доповідь відносно неповнолітніх обвинувачених віком від 14 до 18 років складається незалежно від тяжкості вчиненого злочину.

Досудова доповідь не може використовуватися як доказ винуватості (або  невинуватості) у вчиненні злочину, але якщо в суді буде доведено вину обвинуваченого, досудова доповідь допоможе суду прийняти  справедливее рішення щодо міри покарання.

         Досудова доповідь – це шанс для неповнолітнього обвинуваченого розповісти свою історію перед  тим, як суддя призначить покарання у разі визнання обвинуваченим вини або звільнить його від покарання.

Ольга ПАВЛОВА, начальник відділу пробації

Переглядів: 857
Дата публікації: 08:06 27.05.2021
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>