Випалювати суху рослинність заборонено на законодавчому рівні
Випалювати суху рослинність заборонено на законодавчому рівні

Випалювати суху рослинність заборонено на законодавчому рівні

Шановні мешканці міста! Первомайська міська рада наполегливо просить вас під час прибирання своїх присадибних ділянок і городів утримуватись від розведення вогнищ і спалювання листя, рослинності, сухостою!

Міністерство екології та природних ресурсів щорічно попереджає про небезпеку спалювання рослинних відходів та сміття. При спалюванні однієї тонни рослинних решток в повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин. Таке спалювання виділяє отруйні гази, може бути джерелом алергії і впливає на імунну систему людини. При згорянні виділяється вуглекислий газ і оксид азоту. Це може викликати бронхоспазм, алергію, кашель, загострює хвороби серця, легенів і призводить до онкології. В першу чергу страждають люди похилого віку, діти і вагітні жінки. Спалювання призводить ще й до забруднення атмосфери, води і ґрунту, зникнення деяких видів тварин і загибелі корисних комах, гинуть гнізда із кладками птахів, знищується насіння, пошкоджуються кора та гілки рослин, які зростають поруч з місцем спалювання. Небезпека полягає ще й в тому, що спалювання може перерости в неконтрольоване горіння, що може привести до займання будинків, господарських споруд, транспортних засобів, лінії електропередач, газопроводів із фатальними наслідками. Щорічні випалювання призводять до зміни видового складу рослинності, втрати родючості орного шару ґрунту, протягом кількох років сіножаті перетворюються на плантації бур’яну.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. У грипі підвищеного ризику знаходяться ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти або тонзиліти.

Дим від багаття має в 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння!

Випалювати суху рослинність заборонено на законодавчому рівні.

Так, за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків накладається штраф у розмірі від 170 до 340 гривень, за порушення правил зберігання, розміщення, утилізації та використання рослинних відходів - 1700 гривень (статті 77, 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення).     Порушення Правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 340 до 1360 грн. (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Відповідно до статті 245 Кримінального Кодексу України підпали караються штрафом від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той же період. Ті ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Оберігаймо себе і наше довкілля разом!

 

Переглядів: 466
Дата публікації: 09:44 23.03.2020
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>