Харчування дітей в умовах карантину
Харчування дітей в умовах карантину

Харчування дітей в умовах карантину

Управління Лозівського району Держпрожпродспоживслужби в Харківській області інформує

Створення належних умов щодо повноцінності, збалансованості та режиму харчування дітей в умовах соціальної ізоляції заслуговує на особливу увагу. Під час дотримання карантину повноцінне харчування сприятиме не тільки збереженню здоров’я, але й забезпеченню реалізації освітніх потреб дітей в умовах  дистанційного навчання.

Останнім часом у школярів харчові переваги стають все більше пов’язані з модними серед молоді харчовими продуктами «снекової» групи, зловживанням солодких газованих напоїв та фаст-фудом. Харчування дітей у шкільних навчальних закладах  також залишається однією із актуальних проблем. Таке харчування сприяє формуванню у дітей неправильних харчових звичок, зниженню індексу здоров’я дітей та підвищенню таких факторів ризику розвитку хронічних захворювань, як надлишкова маса тіла та ожиріння.

За даними  досліджень, діти шкільного віку та молодь  володіють інформацією щодо ролі харчування як основного фактору здорового способу життя. Проте, дослідження доводять, що вони не використовують наявні знання в повсякденному житті, не усвідомлюють загрозу шкідливих харчових звичок та не мотивовані вести здоровий спосіб життя.

Так, при опитуванні підлітків встановлено, що лише 29,31 % опитаних старшокласників могли зазначити, що дотримуються правил здорового харчування. Підлітки часто вживають солодкі газовані напої (загалом 86, 21 %, при цьому 41,38 % – постійно, 44,83 % – іноді), значну кількість цукру з гарячими напоями (45,56 % постійно вживають 2 та більше ложки цукру на чашку напою), пересолену їжу (загалом 44, 83 %, при цьому 18,97 % – постійно, 25,86 % – іноді). Звичайно, такі харчові звички не можна віднести до раціонального харчування.

         Перебування в самоізоляції потребує грамотної корекції раціону харчування дітей з урахуванням  правил здорового харчування та особливостей карантинних обмежень, пов’язаних з суттєвим зниженням рівня фізичної активності та енергетичних витрат. Зниження звичного темпу життя вимагає зниження калорійності раціону при обов’язковому збереженні його високої біологічної цінності.

Сформовано наступні рекомендації щодо харчування в умовах карантину для дітей, зокрема, вимоги щодо режиму харчування, питного режиму, споживання окремих продуктів тощо

  1. Харчування дітей в умовах карантину має відповідати віковим особливостям, вимогам раціонального харчування та базуватись на звичних дитині продуктах та стравах.

  2. Замініть сухарики, чіпси, печиво, цукерки, кондитерські вироби, солодку газовану воду, сік з високим вмістом цукру тощо на «здорові» продукти – фрукти, овочі, цільнозернові хлібці, сухофрукти, горіхи та насіння, компоти, киселі, чисту воду. Намагайтесь привчити до цього дитину не лише на період карантину, а й надалі.

  3. Стежте за різноманітністю страв в раціоні дитини.

  4. Обов’язково мають бути присутні гарячі перші страви – супи, борщі тощо.

  5. Використовуйте «здорові» види кулінарної обробки їжі (тушкування, запікання, варка), обмежте смажене та гостре.

  6. Дотримуйтесь режиму харчування відповідно до віку (для малюків – за рекомендацією лікаря; для дошкільнят та молодших школярів – 5 – 6 разове харчування; для старших школярів – 4 – 5 разове харчування), якщо інше не прописано лікарем.

  7. Слідкуйте за достатнім споживанням води дитиною відповідно до віку.

  8. Найважливіше – достатня кількість білку, вітамінів та мінеральних речовин. Тож стежте за наявністю в раціоні дитини фруктів та овочів, а також найкорисніших джерел білку – молочних продуктів, нежирного м’яса, морської риби та морепродуктів, бобових та горіхів

Переглядів: 338
Дата публікації: 15:17 27.09.2021
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>