Обережно, сказ!
Обережно, сказ!

Обережно, сказ!

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

У зв`язку з тим що в останні роки збільшується кількість випадків захворюваності на сказ серед домашніх тварин Лозівське районне управління інформує громадян Лозівського району що треба знати про таке інфекційне захворювання як сказ.

  • Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabiesvirus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

  • Зараження людини відбувається при укусі чи ослиненні хворою на сказ твариною. Деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім, рухаючись уздовж нервових волокон до спинного і головного мозку, накопичується і розмножується у нейронах, викликаючи фатальний енцефаліт. Особливо небезпечні укуси чи ослизнення голови та рук. Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. При укусі в обличчя ймовірність захворіти, а значить, — гарантованої смерті, складає 90%, при укусах в кисті рук — 63%, в нижні кінцівки — 23%. Чим краще іннервується ділянка тіла, тим швидше вірус потрапляє у центральну нервову систему. Інкубаційний період — у середньому від 2 тижнів до 3 місяців, іноді — до одного року.

  • При укусах, подряпинах, ослиненні людей будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкіряних покривів і потраплянні інфікованого матеріалу на слизові оболонки при розтині туш тварин, які загинули від сказу, потрібно терміново звернутись до лікувально-профілактичних закладів, де буде надано першу медичну допомогу, а також, у разі потреби, призначено курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Щоб не заразитись сказом:

  • Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.

  • Укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом. Краї рани обробіть 70 % спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного лікування.

  • Виконуйте правила та дотримуйтесь норм утримання домашніх тварин і поводження з ними. Привозьте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.

  • Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.

  • Не знімайте шкуру з трупів диких тварин.

  • У разі укусу домашньою твариною з’ясуйте ім’я господаря та його адресу. Це допоможе уникнути щеплень, бо за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.

  • При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг необхідно обробити гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

  • Щорічно робіть щеплення проти сказу домашнім і сторожовим собакам.

         Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Харківській області

Переглядів: 219
Дата публікації: 15:13 17.03.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>