Інформація Лозівського управління ГУ ДПС у Харківській області та органів ДПС України
Інформація Лозівського управління ГУ ДПС у Харківській області  та органів ДПС України

Інформація Лозівського управління ГУ ДПС у Харківській області та органів ДПС України

До уваги осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування!

Внесеними змінами до Закону України «Про запобігання корупції» у 2020 році продовжено до 1 червня термін подання щорічних декларацій та декларацій після звільнення.

Не дивлячись на те, що строк подання декларацій продовжено, чинним законодавством передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність за декларування недостовірної інформації, або порушення вимог фінансового контролю.

Так, ст. 3661 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України ,,Про запобігання корупції”, або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації.

Санкція вказаної статті передбачає покарання у виді штрафу від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Окрім того, ч. 1 ст. 1726 КУпроАП передбачено адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за яке передбачено покарання у вигляді накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Хто має подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані?

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подають не всі суб’єкти декларування.

Такі повідомлення до Реєстру декларацій подають лише:

службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище (зазначені в примітці до ст. 50 Закону України «Про запобігання корупції»);

особи, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків (перелік таких посад затверджує НАЗК.

Інші суб’єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

Також з 1 січня цього року розширено коло підстав для повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Так, у 10-денний строк треба повідомляти не лише про отримання доходу або придбання майна на суму понад 50 прожиткових мінімумів (у 2020 році – 105 100 грн), але й про здійснення видатку на таку суму.

Дистанційна взаємодія з контролюючими органами економить час

09.03.2020 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 29.01.2020   № 30 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (далі – Наказ № 30), яким розширено коло осіб, уповноважених платником ПДВ на подання до контролюючого органу запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ.

Так, вищезазначеним Наказом № 30 передбачено можливість подати такий запит особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку.

Запит про отримання витягу з реєстру платників ПДВ за формою № 1-ЗВР (код форми j 1301704) можливо подати за допомогою Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua) або будь-якого іншого програмного забезпечення, що використовується для подання звітності.

Звертаємо увагу платників, що користуючись електронними сервісами ДПС України, заощаджується час.

ДПС на офіційному вебпорталі представлена низка електронних сервісів, які допомагають спілкуватись з контролюючими органами дистанційно:

- Електронний кабінет, через який можна подати звітність, отримати довідку тощо https://cabinet.tax.gov.ua/login

Реєстри податкової https://cabinet.tax.gov.ua/registers

 Пошук фіскального чека https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check

 Пошук марки акцизного податку https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark

 Дізнайся більше про свого бізнес-партнера https://tax.gov.ua/businesspartner

 Бланки податкової звітності https://cabinet.tax.gov.ua/form

 Он-лайн – консультація https://cabinet.tax.gov.ua/help/sendlist.html#label-sendlist

 Отримання довідки про доходи в електронному вигляді https://www.youtube.com/watch?v=84w1m93W3nM

 Декларація про майновий стан і доходи для громадян https://www.youtube.com/watch?v=i9prExAfrY4

Карантин – не завада для кампанії декларування доходів громадян

Триває деклараційна кампанія 2020 року. Варто звернути увагу, що податкова декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік обов’язково подається, якщо громадянин отримував:

- доходи не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи);

- доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання;

- успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

- доходи від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема: - дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році – 1043,25 гривень);

- інвестиційні доходи;

- доходи з іноземних джерел;

- доходи у вигляді нецільової благодійної допомоги, якщо її загальна сума перевищує у 2019 році – 2690 гривень;

- доходи від продажу власної продукції тваринництва, якщо сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році – 208 650 гривень);

- доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції у разі якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;

- в інших, передбачених Податковим кодексом України, випадках.

У зв’язку з оголошенням в Україні карантину та у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України термін подання річної декларації про майновий стан і доходи продовжено до 1 липня 2020 року.

Суму податкового зобов’язання, яку платниками визначено в декларації до сплати, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

ДПС в області просить використовувати електронні сервіси спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення «Єдине вікно подання електронної звітності» та інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет».

 

 

Переглядів: 1027
Дата публікації: 07:53 28.05.2020
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>