ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ ПОВІДОМЛЯЄ
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ
ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ
СПОЖИВАЧІВ ПОВІДОМЛЯЄ

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ ПОВІДОМЛЯЄ

Поширені міфи про ботулізм та їх спростування

Міф 1: Захворювання, як правило, виникає після вживання м'ясних і рибних консервів домашнього виготовлення.

Спростування: До групи ризику належать також овочеві та грибні консерви домашнього виготовлення, річна в'ялена та копчена риба, сиров'ялені і сирокопчені м'ясопродукти та ковбаси.

Міф 2: В'ялену річкову рибу не потрібно зберігати в холодильнику, тому що вона і так не псується.

Спростування: При температурі менше 11 градусів сповільнюється розмноження мікроорганізмів, які виділяють токсин ботулізму, тому зберігання в'яленої риби в холодильнику зменшує ризик виникнення харчового отруєння.

Міф 3: Якщо вживати алкоголь, то ботулізмом не захворієш.

Спростування: Немає науково обґрунтованих доказів, що вживання алкоголю зменшує ризик виникнення ботулізму.

Міф 4: Якщо прокип'ятити консерви - токсин ботулізму зруйнується.

Спростування: Токсин ботулізму руйнується при експозиції 20 хвилин та температурі сто градусів. А в цьому випадку необхідно, щоб така температура була в середині консерви, а це досягається не відразу. Тому короткочасне кип'ятіння вас не захистить.

Міф 5: Існують люди стійкі до дії токсину ботулізму.

Спростування: Така помилкова думка виникла тому, що токсин ботулізму розміщується всередині харчового продукту нерівномірно. Можуть бути частини харчового продукту, які взагалі не містять токсину. Якщо харчовий продукт вживали три людини, а захворіли дві, це не означає, що третя людина стійка до впливу токсину, їй просто пощастило, токсин не потрапив до її організму.

Міф 6: Токсин ботулізму потрапляє в організм людини виключно харчовим шляхом.

Спростування: У 1950 році стало зрозумілим, що окрім харчового ботулізму, може виникати й ботулізм з іншим механізмом передачі. Тоді різні лікарі в США спостерігали ботулізм, який виник у хлопчика після вогнепального поранення; у дівчинки після поранення ноги і грудей; у чоловіка після поранення пилою. У 1970 році в одного з наркозалежних при введенні ін'єкційного наркотику була наскрізь пробита голкою вена, а із зараженої спорами Clostridium botulinum наркотичної речовини пішло поширення їх у тканини, які оточують вену. У 1970-80 роках відбулось зростання випадків такого зараження при користуванні неочищеним ("чорним") героїном, особливо в штаті Каліфорнія. У 1973 році в немовлят, які постраждали на незрозумілий параліч, американський бактеріолог Т. Міддуравиділив вегетативні форми Clostridium botulinum, які продукували в кишках ботулотоксин. Спочатку грішили на те, що до немовлят Clostridium botulinum потрапляла при підгодовуванні їх медом, але після подальших спостережень було виявлено, що зараження дітей відбувається аерогенно, суто в тих місцях, де поблизу їх проживання здійснюють будівельні або земляні роботи. Спори з повітрям потрапляють перорально, а внаслідок особливостей роботи травної системи немовлят у кишці відбувається перетворення спор на вегетативні форми з автоматичним початком продукції ботулотоксину. 

Вважають, що до 10% випадків раптової смерті немовлят відбуваються через ботулізм.

Будьте обережні, бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

Держпродспоживслужба нагадує:

  • куріння вбиває – кидай курити зараз!

Аналіз звернень громадян, що надходять до Держпродспоживслужби, свідчить, що проблема куріння кальянів у закладах ресторанного господарства залишається нагальною.

Слід нагадати, що в Україні куріння кальянів у приміщеннях таких закладів заборонено на законодавчому рівні.

Відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов'язаних з їх вживанням, трав'яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Держпродспоживслужба уповноважена застосовувати фінансові санкції до суб'єктів господарювання за розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства – у розмірі трьох тисяч гривень, а в разі повторного протягом року вчинення таких порушень – п'ятнадцяти тисяч гривень.

Крім того, у закладах ресторанного господарства має бути розміщена наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів." 

У разі відсутності до суб'єкта господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі однієї тисячі гривень.

Бережіть своє здоров'я та здоров'я людей, що знаходяться поруч з вами!

Як зберігати продукти в разі відключення електроенергії:

Перед відключенням:

  • Не готуйте їжу про запас. Їжу, яку приготували, бажано вживати одразу.

  • Не залишайте приготовлену їжу за кімнатної температури більше ніж на 2 години.

  • Зберігайте приготовлені страви гарячими (60°C) до подавання на стіл.

Під час відключення:

  • Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими.

  • Продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин у повній морозилці (24 години - у напівпорожній).

  • Якщо електроенергія відсутня більше 4 годин, згрупуйте продукти разом у морозильній камері.

  • Температура в холодильнику має бути +4°C або нижче, у морозильній камері - не вище -4°C.

  • Не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності, краще викиньте її.

  • Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: м'ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки, якщо вони зберігалися більше 4 годин без електроенергії або джерела холоду.

Після відключення:

  • Продукти, які мають температуру не вище +4°C або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати.

  • Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

  • При зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової.

  • Зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами.

  • Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти.

  • Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°C.

  • Використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду з перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип'ятінню.

Гігієнічні вимоги:

  • Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу.

  • Мийте руки після відвідування туалету.

  • У разі відсутності води під час вимкнення світла у вашому будинку можна скористатися спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук.

  • Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

  • Ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва.

  • Захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Будьте обачні та уважні, бережіть здоров'я своє і своїх близьких! Разом ми сильні та обов'язково переможемо!

 

 

 

 

Переглядів: 70
Дата публікації: 14:21 21.06.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>