Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області попереджає
Первомайське районне управління Головного   
управління Держпродспоживслужби в Харківській області попереджає

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області попереджає

Небезпека стихійних звалищ

Раніше в Україні практично не було пластикової упаковки, продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. Упаковки з паперу досить швидко розкладалися у довкіллі, вся інша тара здавалася у пункти прийому вторсировини.

В останні десятиліття ситуація радикально змінилась. Майже всі продукти купуються і більшість із них мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів.

       Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу, до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ. Не маючи куди подіти відходи, люди скидають їх до посадок, ярів, балок.

      Звалища – це ділянки землі, на яких безконтрольно зберігаються побутові, а іноді й будівельні та інші відходи. Часто для зменшення об’єму відходів звалища підпалюють. Такий підхід є неприпустимим, оскільки звалища є серйозним джерелом забруднення і повітряного, і водного середовища. Жоден із таких самовільно створених пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином, продукти гниття і розпаду потрапляють через ґрунт у ґрунтові води, які, переважно, є джерелом водопостачання. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до їх займання, до того ж у повітря викидається неймовірна кількість шкідливих речовин. Достатньо зазначити, що при тлінні поліетиленового пакету, у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук. Крім того, такі звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, енцефаліт, чума тощо.

        Місце, яке призначене для захоронення відходів, називається полігоном. Часто його плутають зі сміттєзвалищем. Відмінність полягає в тому, що полігони є інженерними спеціалізованими спорудами для захоронення твердих побутових відходів та проектуються відповідно до вимог.

        Полігони повинні запобігати негативному впливу на навколишнє природне середовище та відповідати санітарно-епідеміологічним і екологічним нормам, тобто бути оснащеними системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

        Сміттєзвалища, на відміну від полігонів, не обладнані вище перерахованими системами та не забезпечують запобігання негативного впливу відходів на довкілля.

        Відповідно до ЗаконуУкраїни «Про відходи», забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, у тому числі побутових, на території населених пунктів та в інших місцях, що може створювати небезпеку для здоров’я людей та навколишнього середовища.

        Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ «Про відходи» зазначено, що: «особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що прямо чи опосередковано може вплинути на здоров’я людини або може призвести до забруднення навколишнього середовища та економічних збитків».

       Зазвичай, особи, що викидають відходи на несанкціоновані сміттєзвалища, невідомі. У такому разі, відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування. Крім того, до повноважень місцевих державних адміністрацій також належить забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, у разі, якщо вони знаходяться за межами населеного пункту.

           Стихійні сміттєзвалища це не тільки потворне явище, а й джерело негативного впливу на довкілля, від стану якого, врешті-решт, залежить і здоров’я кожного з нас

Переглядів: 473
Дата публікації: 15:11 10.07.2020
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>