Щодо перейменування міста.
Щодо перейменування міста.

Щодо перейменування міста.

Відповідь на запит, щодо зміни назви міста Первомайський, від Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С.Сковороди.

На цьому тижні ми отримали відповідь від Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С.Сковороди, щодо зміни назви міста Первомайський і відповідності запропонованих варіантів топонімів українському правопису й традиціям географічного назовництва, уважаємо за необхідне звернути увагу на такі моменти:

  1. Усі запропоновані власні назви утворені з дотриманням норм українського правопису і загалом відповідають ст. 5 Закону України «Про географічні назви», згідно з якою «назва, яка присвоюється географічному об'єкту, повинна відображати найбільш характерні ознаки цього об'єкта, враховувати географічні, історичні, природні та інші умови місцевості, де він розташований, думку населення, яке проживає на цій території, вписуватися в існуючу систему назв цієї території і складатися з мінімальної кількості слів» (Закон України «Про географічні назви». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2604-15#Text).
  2. Рекомендуємо змінити наголос у топонімах Злáтопіль і Мúропіль.

У власних назвах із компонентом –ПІЛЬ і з’єднувальним голосним О наголошеним за традицією є склад зі з’єднувальним голосним. Отже, Златόпіль, Мирόпіль .

На такому наголошуванні зокрема акцентують Д. Бучко (Інверсійний словник ойконімів України. Lublin : Red. wyd. KUL, 2001. 327 s), В. Лучик (Етимологічний словник топонімів України / відп. ред. В.Г. Скляренко. К.: ВЦ «Академія», 2014. 544 с.), Енциклопедія сучасної України. URL: https://esu.com.ua).

  1. Мовознавці (Лучик В. Принципи й критерiї номiнацiї та вiдновлення iсторичних назв у топонiмiї України. Українська мова. 2009. № 4. С. 28 – 33) зауважують, що в процесі надання нових і відновлення історичних назв географічних об’єктів необхідно керуватися низкою критеріїв, з-поміж яких:

а) природничий, що полягає в урахуванні зв’язку назв із природними умовами існування географічних об’єктів – місцевого рельєфу, рослинного / тваринного світу і є провідним для більшої частини українських топонімів. Власні назви Озерянськ, Холодноярськ можна кваліфікувати як прийнятні варіанти з огляду на цю особливість;

б) суспільно-політичний, що ґрунтується на врахуванні специфіки життя громади;

в) історичний, що орієнтує на значущість для громадян і актуальність певної власної назви в певний період життя. Власна назва Сиваш засвідчує безпосередній зв’язок міста з однойменним колишнім селом поблизу;

г) культурний — пов’язаний з урахуванням відповідності топонімів культурним цінностям, які вироблені народом та його попередниками протягом багатовікової історії; стали елементами традицій, прикладами вироблених матеріальних цінностей; демонструють зв’язок із духовною сферою. Цей нюанс пояснює мотиваційну основу для слів Янголів, Хлібодар, Добродар;

ґ) етико-естетичний – пов’язаний з відповідністю топонімів моральним цінностям і художньо-образним смакам суспільства. Такий критерій можна вважати визначальним для одиниць Златопіль, Миропіль, Добродар, Хлібодар, Квіточ, Світоч;

д) лінгвістичний, що передбачає створення топонімів, які б відповідали закономірностям фонетичної та лексико-граматичної системи української мови; адекватно презентували мотиваційні ознаки, що становлять основу для виникнення; демонстрували самобутність і неповторність назв із одночасним збереженням простоти форми та звичності номінаційної моделі.

Увесь реєстр запропонованих варіантів назв міста відповідає чинним правописним нормам української мови і номінаційним моделям, але містить уже використовувані одиниці.

Ідеться передусім про топоніми МиропільЖитомирської області), Златопіль (місто. Від 1959 – у складі м. Новомиргород Кіровоградської області), Сиваш (селище в Генічеській міській громаді Генічеського району Херсонської області, підпорядковане Чонгарській сільській раді). Це позбавляє запропоновані для перейменування одиниці оригінальності.

  1. Похідні одиниці від запропонованих топонімів такі:

Назва населеного пункту

Назва мешканця/мешканки/мешканців

Назва громади

Добродар

 

добродарець/добродарка/добродарці

Добродарська

Холодноярськ

 

холодноярець/ холодноярка/холодноярці

 

Холодноярська

Златопіль

 

златополець/златопілька/златопільці

Златопільська

Хлібодар

 

хлібодарець/хлібодарка/хлібодарці

Хлібодарська

Квіточ

 

квіточанин/ квіточанка/ квіточанці

Квіточанська

Світоч

 

світочанин/світочанка/світочанці

Світочанська

Озерянськ

 

озерянець/озерянка/озерянці

Озерянська

Сиваш

 

сивашець/сивашка/сивасці

Сиваська

Янголів

 

янголовець/янголівка/янголівці

Янголівський

Миропіль

 

мирополець/миропілька/миропільці

Миропільський

 

Альбом: Щодо перейменування міста.
Альбом: Щодо перейменування міста.
Альбом: Щодо перейменування міста.
Альбом: Щодо перейменування міста.
Переглядів: 1720
Дата публікації: 15:06 16.02.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>