Про ботулізм, гепатит А, небезпеку кліщів та інші інформації
Про ботулізм, гепатит А, небезпеку кліщів та інші інформації

Про ботулізм, гепатит А, небезпеку кліщів та інші інформації

Первомайський лабораторний центр інформує


Що таке гепатит А: симптоми та лікування.

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук

Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Найбільш уразливі до гепатиту А – діти. Однак захворіти може кожен.

Одужання іноді триває кілька місяців. Крім ураження печінки, в окремих випадках гепатит А може спричиняти ураження нирок, підшлункової залози, перебігати з болями в суглобах та навіть призвести до смерті.

Наразі не існує спеціального лікування проти вірусного гепатиту А. Найкращий спосіб запобігти хворобі – зробити щеплення.

Щеплення від гепатиту А рекомендовані дітям і дорослим, особливо тим, хто планує відвідати країни Африки, Азії та Південної Америки.

Вакцинація проводиться від 1 року 2 дозами з інтервалом 6 місяців.

Якщо невакцинована людина мала сексуальний або близький побутовий контакт із хворим на гепатит А, їй рекомендоване екстрене щеплення протягом 2 тижнів від моменту контакту.

Також не забувайте дотримуватися простих правил гігієни:

частіше мийте руки з милом, зокрема перед приготуванням та вживанням їжі

пийте тільки кип'ячену або бутильовану воду

ретельно мийте овочі та фрукти

стежте за чистотою рук дитини, іграшок, предметів побуту

 

Чим небезпечні кліщі та як не захворіти

Іксодові кліщі, які живуть в траві та зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини, можуть переносити багато хвороб. Найпоширенішими з них в Україні є кліщовий вірусний енцефаліт та бореліоз, більш відому як хвороба Лайма.

Кліщовий енцефаліт

Це запалення головного мозку, що як наслідок, може призвести до паралічу та смерті пацієнта. Специфічних ліків проти енцефаліту немає – тільки симптоматичне лікування вдома чи в лікарні в разі важкого перебігу.

Найкращий захист від кліщового енцефаліту – це завчасна вакцинація дітей та дорослих. Потрібно отримати три дози вакцини. Інтервал між першою та другою дозою 1-3 місяці, між другою та третьою – 5-12 місяців. Першу бустерну дозу вводять через 3 роки, наступні – кожні 5 років після останньої бустерної дози.

Хвороба Лайма (бореліоз)

Первинними симптомами цієї хвороби є гарячка, головний біль, сильна втома та часто – характерна червона пляма в місці укусу (еритема), яка з часом більшає і стає схожою на мішень. Іншими проявами хвороби Лайма можуть бути біль у суглобах, серці (кардит) чи частковий параліч обличчя або шиї.

Якщо в перші тижні, а краще – дні, не зупинити хворобу Лайма курсом антибіотиків або не завершити її лікування, вона перейде в хронічну форму, яка не піддається ефективній медикаментозній терапії.

Що робити, якщо ви виявили на собі кліща:

☛ Якщо ви виявили на собі кліща -- якнайшвидше видаліть його самостійно або зверніться до найближчого медзакладу.

☛ Обробіть місце укусу хлоргексидином, водою з милом, спиртом тощо.

☛ Одразу зв’яжіться із сімейним лікарем: очно чи дистанційно.

☛ Отримайте рецепт на антибіотик, потрібний для знищення борелій, які, можливо, вам передалися.

☛ Повністю закінчіть призначений лікарем курс антибіотиків, не перериваючи його.

☛ Будьте уважні до симптомів хвороби Лайма після лікування – можливо, буде потрібен другий етап терапії.

Більше читайте тут: https://bit.ly/3NZB8rq

 

Як убезпечити себе при поверненні в затоплений будинок

Вода поступово відходить від затоплених територій, і ми радимо бути обережними, якщо ви вирішили повернутись у свою домівку в цій місцевості.

На перший погляд, ваш будинок може виглядати абсолютно безпечним, але є ризик, що ваша оселя забруднена пліснявою або каналізаційними водами, які можуть нашкодити вашому здоров’ю.

Пліснява може бути небезпечною для людей з астмою, людей зі зниженим імунітетом, наприклад, внаслідок хімієтерапії або вживання препаратів, які пригнічують імунітет. Тому таким людям краще не заходити в приміщення, де може бути пліснява, до того як від неї позбавляться. Також не пускайте в оселю, яку було затоплено, дітей, поки не переконаєтесь у її безпечності.

Як убезпечити себе при поверненні в затоплений будинок – читайте в пості та поширюйте важливу інформацію! Ви також можете прочитати більше про власну безпеку на затоплених територіях тут: https://bit.ly/3NO14Gr

 


 

Приєднані документи:

Стаття про заборону вживання тютюнових виробів
Переглядів: 127
Дата публікації: 10:22 17.07.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>