Про запобігання гострим кишковим захворюванням, ботулізму та організація харчування дітей
Про запобігання гострим кишковим захворюванням, ботулізму та організація харчування дітей

Про запобігання гострим кишковим захворюванням, ботулізму та організація харчування дітей

Інформація Лозівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області

ПРОСТІ ПРАВИЛА ЗАПОБІГАННЯ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, якіпереносять захворювання в легкій, "стертій" формі); бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Як відбувається зараження кишковими інфекціями?

Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки та предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини й активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють у зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

Найхарактерніші особливості більшості гострих кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини. Теплий період року – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови й для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання. Руйнування Каховської ГЕС, масштабні затоплення та осушення великих територій, мор риби, відсутність якісної питної води та інші наслідки несуть за собою загрози масового поширення ГКІ.

Ознаки захворювання:

Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу – висока температура.

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
  • не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • воду для приготування їжі та господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
  • кип'ятіть  або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити у проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • усі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

Увага!

При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах  не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

 

Ботулізм – це смертельно небезпечне захворювання!



Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів.  Саме консерви – м’ясні, рибні, грибні й, навіть,овочеві та фруктовістають основною причиною захворювання на ботулізм. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням технології тагігієни, а також продукція, упакована під вакуумом.

У першому півріччі 2023 року в Україні було зареєстровано 31 випадок захворювання на ботулізм з 37 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.

Лозівське районнеуправління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області вкотре нагадує про небезпеку такого харчового отруєння та наслідки для організму.

      Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичився ботулотоксин,з високим відсотком летальності.

Збудник ботулізму (Clostridium botulinum) “живе” у ґрунті та мулі водойм, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 1200 С через 30 хвилин). В організм людини найчастіше потрапляє разом із їжею – в’яленою  або копченою рибою чи домашніми консервами (риба, м’ясо, гриби, рідше – овочі). Неможливо впізнати заражені ботулотоксином продукти за смаком чи кольором – одна з найсильніших у природі отрут не змінює ані смак, ані запах, ані вигляд їжі. Єдиною візуальною ознакою наявності ботулотоксину є «бомбаж» банок (здуття металевих банокабо кришок) з консервованими продуктами як домашнього, так і промислового виготовлення. Збудник розмножується та виділяє токсин в анаеробних умовах (без кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування. Особливо такі ризики зростають у спекотну погоду.

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті  не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Саме тому з однієї банки або одну  і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживали в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Загальноприйняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші, на жаль, не призводять до знищення збудника ботулізму та його спор. Таким чином під час зберігання в цих продуктахможенакопичуватися ботулотоксин.

У створених умовах, де відсутній кисень, наприклад у герметично закритих банках з консервованими овочами, фруктами, грибами, які були погано промиті й оброблені термічно, або непатраній рибі – мікроби ботулізму проростають і виробляють ботулотоксин. Особливо сприятливі для збудника ботулізму умови створюються при домашньому консервуванні м’яса (тушонка), риби, птиці, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса, птиці.

Найчастіше перші симптоми ботулізму з’являються не одразу, а через 12-24 години після вживання їжі з ботулотоксином. Але цей час у кожному конкретному випадку може змінюватись: іноді симптоми ботулізму проявляються майже одразу (через годину чи дві), іноді – через 3-5 днів. Крім інших факторів, час появи перших симптомів залежить від важкості отруєння: що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: хворий не може читати текст, але добре бачить більш віддалені предмети;
  • виражена сухість у роті, хворому важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
  • нудота, блювання, послаблення випорожнень, надалі на стадії парезу кишківника – здуття живота, закреп.

Перші симптоми ботулізму не сильно виражені й можуть бути дуже схожі на будь-яке кишкове інфекційне захворювання – зазвичай це відчуття втоми, легке запаморочення, сухість у роті, нудота.

Перший явно “ботулінічний” симптом – порушення близького зору. Люди найчастіше скаржаться на  сітку або туман перед очима, двоїння предметів, читати стає доволі важко, оскільки починається параліч очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. У горлі ніби з’являється  “грудка”, боляче ковтати та навіть говорити. Це все пов’язано з ураженням ковтальних м’язів.  Наступні кілька днів триває неврологічна симптоматика і загальнотоксичний синдром – головний біль, безсоння, запаморочення, слабкість у тілі, підвищення температури.  У важких випадках – нестача повітря, тягар у грудній клітці, поверхневе дихання, – розвивається дихальна недостатність – найчастіша причина смерті при ботулізмі.

Успіх у лікуванні ботулізму залежить від ранньої діагностики та своєчасної медичної допомоги. Лікування, як правило, здійснюється введенням ботулінічного антитоксину – препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть “протиотруту”, то менше ризиків для здоров’я, ускладнень і незворотних наслідків.

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки  та може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується. При появі перших симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою!

З метою запобігання випадкам захворювання краще завжди дотримуватися профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- ретельно промивайте та просушуйте овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуйтеся температурного режиму при виготовленні консервів;

- у жодному разі не вживайте продукти з будь-якої «бомбажної»  тари, навіть якщо це стосується продукції промислового виробництва; такі продукти необхідно негайно утилізувати;

-     не купуйтена стихійних ринках копчену, солену та в’ялену рибу, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням місця та дати виготовлення, терміну придатності;

- вживайте грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- необхідно ретельно очищати та промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

- необхідно суворо дотримуватися рекомендованих правил обробки банок  та теплової обробки продуктів, технології приготування консервів. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику або у прохолодному місці та, бажано, короткий термін.

Будьте обережні!

Пам’ятайте: хворобі легше запобігти, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Організація харчування дітей у закладах освіти і відповідальність за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів

Харчування дітей у садочках, школах, санаторіях тощо є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок, тому до відновлення роботи закладів загальної середньої освіти Харківщини треба готуватися заздалегідь.

Нагадуємо, що органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування при закупівлі послуг з організації харчування дітей у закладах освіти необхідно висувати певні вимоги до операторів ринку харчових продуктів, суб’єктів господарювання, які задіяні в організації харчування дітей, та постачальників харчових продуктів та/або операторів ринку, що здійснюють транспортування харчових продуктів та продовольчої сировини до закладів освіти. Наразі ці оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють (пункт 1 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), а саме:

– наявність реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів;

– наявність експлуатаційного дозволу;

– наявність впровадженої й дієвої системи постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

За порушення законодавства про харчові продукти Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» передбачена відповідальність:

  • відповідно до вимог статті 65 вищезазначеного Закону виробництво та/або обіг харчових продуктів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;
  • виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат;
  • невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

Здоров’я наших дітей – це здоров’я нашої нації!

 

Переглядів: 106
Дата публікації: 08:14 22.08.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>