Обережно – торгівля людьми!
Обережно – торгівля людьми!

Обережно – торгівля людьми!

ознаки небезпеки

З нагоди відзначення Європейського дня боротьби з торгівлею людьми             (18 жовтня) пропонуємо до вашої уваги статтю: як вберегти себе від подібних явищ та не потрапити в халепу, зуміти розрізнити небезпеку та вчасно зреагувати.

Торгівля людьми – проблема, яка гостро поставала й у мирний час. А надто загроза потрапити до лап торгівців людьми посилилась через війну. Перетин кордону, оформлення втрачених документів, переміщення країною – небезпека тепер може бути будь-де.

ЯК ЗАХИСТИТИСЬ ВІД ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

1. БЕЗПЕКА ДОКУМЕНТІВ

Нікому й ніколи не віддавайте ваш паспорт або документи дитини, крім офіційних осіб. Якщо ви за кордоном і загубили свій паспорт, або ж його відібрали у вас силою, звертайтеся терміново до посольства чи консульства України в країні перебування. Зробіть копії чи фото документів. Надішліть їх собі на електронну пошту або збережіть їх на телефоні.

2. БЕЗПЕКА ПЕРЕСУВАННЯ

Не сідайте в авто до незнайомих людей. Якщо вам все ж таки треба так вчинити, сфотографуйте номер автівки й надішліть вашим близьким.

3. БЕЗПЕКА СПІЛКУВАННЯ

Нікому не віддавайте свій мобільний телефон та інші засоби зв’язку. Постійно інформуйте близьких про ваше місце перебування та пропозиції щодо поселення, працевлаштування тощо, які вам надходять. Домовтеся зі своїми близькими про певне кодове слово чи знак, що означатиме небезпеку та потребу в допомозі.

4. БЕЗПЕКА ФІНАНСІВ

Особисто оформлюйте документи та сплачуйте за послуги. Це не дасть можливостей та приводів будь-кому втягнути вас у боргову залежність.

5. БЕЗПЕКА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Ніколи не залишайте свій паспорт як заставу та не віддавайте його потенційному роботодавцю або посереднику. Обов’язково укладайте контракт, обов’язково зрозумілою для вас мовою. Не підписуйте документів, якщо хоча б один із пунктів у ньому вам не зрозумілий. Один з примірників контракту має бути відданий вам на руки.

 

ОБЕРЕЖНО – ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ! ОЗНАКИ НЕБЕЗПЕКИ

У звичайному житті ми чуємо і знаємо, що таке торгівля людьми Ми знаємо, що це небезпека. Можливо, ми чули декілька історій жертв. Але, чи усвідомлюємо ми, якими саме є ознаки ситуації, яка може потенційно втягнути у торгівлю людьми? Чи зможемо ми розпізнати небезпеку?

Сигнали «Обережно! Небезпека торгівлі людьми!», які допоможуть розпізнати злочинні наміри потенційного роботодавця:

  • працевлаштування через посередника;

  • відсутність у «посередника» ліцензії на посередництво у працевлаштуванні або відмова показати реєстраційні документи;

  • нереалістично висока заробітна плата;

  • робота з переправлення невідомих пакунків;

  • неофіційне працевлаштування;

  • договір або контракт незрозумілою для вас мовою. Розмиті формулювання у договорі;

  • примус віддати паспорт;

  • зміна умов в останній момент;

  • стягнення компенсації покритих роботодавцем витрат «з першої зарплатні»;

  • переказ коштів авансом за надання послуг з працевлаштування. Або, навпаки, пропозиції фінансової допомоги з метою втягнення у боргову кабалу;

  • психологічний тиск та маніпуляції;

  • однакові та лише позитивні відгуки про роботодавця.

Ці ознаки – такі собі «тривожні дзвіночки», які кажуть, що довіряти такому роботодавцеві НЕ МОЖНА! Вони не обов’язково повинні проявлятись одночасно – достатньо лише одного-двох з перерахованого.

Пам’ятайте про ці сигнали й, хай би як ви не потребували роботи, не погоджуйтесь на умови підступних торгівців людьми!

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПОТРАПИЛИ ДО ЛАП ТОРГОВЦІВ ЛЮДЬМИ

Якщо роботодавець попервах не викликав у вас жодних підозр, АЛЕ в процесі роботи:

  • у вас забрали паспорт або документи вашої дитини;

  • забрали ваш мобільний телефон та інші засоби зв’язку;

  • вам або вашій дитині відмовляють у наданні екстреної медичної допомоги, обмежують сон, відпочинок і харчування;

  • обмежують ваше пересування в населеному пункті, де ви перебуваєте. Примушують жити або працювати в замкнених приміщеннях;

  • вас примушують виконувати роботу, надавати послуги, зокрема сексуальні, без вашої згоди із застосуванням фізичного насильства, психологічного тиску або маніпуляцій,

на жаль, ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми.

Якщо ж ви опинились у такій халепі, не зневірюйтесь – вихід є:

В Україні варто звернутися до поліції або на Урядову гарячу лінію 1547. Під час звернення бажано описати всі подробиці. "Якщо ви за кордоном, слід також негайно звертатися до поліції або на гарячу лінію. У країнах ЄС це 112 – спільний номер для всього союзу. У Telegram створено чат-бот "Залишайся в безпеці", де постійно працюють оператори, які відповідають на всі запитання тією мовою, якою зручно співрозмовнику.

Звертайтеся до неурядових організацій та установ, які допомагають постраждалим від торгівлі людьми в країні, де ви зараз перебуваєте.

Звертайтеся до посольств і консульств України в країні вашого перебування.

Пам’ятайте! Відсутність документів, що посвідчують вашу особу, не є перешкодою для звернення до місцевих екстрених служб, неурядових організацій або посольств України. 

ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ З БЕЗПЕКИ, ЯКЩО ВИ ВИЇЖДЖАЄТЕ ЗА КОРДОН

За можливості до виїзду або відразу після прибуття в країну дізнайтеся контактну інформацію, номери гарячих ліній організацій та служб, які надають допомогу постраждалим від торгівлі людьми, насильства тощо.

Завантажте онлайн-розмовник/словник країни, де ви наразі перебуваєте, щоб ви могли за потреби звернутися в службу екстреної допомоги.

Повідомте про своє місцезнаходження для реєстрації у посольство України в країні вашого перебування.

Заздалегідь дізнайтеся про законодавство країни, до якої прямуєте. Зокрема, про механізм отримання статусу біженця, посвідки на тимчасове або постійне місце проживання, правила працевлаштування тощо.

Будьте свідомі та попереджені, стежте за власною безпекою та безпекою ваших дітей, бо свобода — це наше надбання. Бережіть себе та близьких!


https://rada.info/upload/users_files/04362160/31c767a142682bcbc3080d082396ca28.png

Переглядів: 149
Дата публікації: 11:26 18.10.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>