До 18 років право на шлюб дітям потрібно отримувати через суд
До 18 років право на шлюб дітям потрібно отримувати через суд

До 18 років право на шлюб дітям потрібно отримувати через суд

де можна отримати допомогу безоплатно

Якщо підлітки, яким виповнилося 16 років, хочуть укласти шлюб, їм потрібно звертатися до суду й отримати дозвіл на це, адже шлюбний вік в Україні настає з 18 років. Суд маєрозглянутицюзаяву та на підставі  наведених доказів встановити, чи відповідає шлюб інтересам неповнолітніх.

Зазвичай у справах, які вимагають звернення до суду, люди потребують допомоги правників — для складення заяви тощо. Діти можуть отримати такі послуги від системи безоплатної правничої допомоги.

Раніше в інтересах підлітків у справах про надання права на шлюб мали звертатися їхні законні представники — батьки, опікуни тощо.  

Та у серпні 2023 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», відповідно до яких діти, що досягли 14 років, можуть самостійно звертатися по допомогу зі зверненням до суду з деяких питань. 

Однак з питання вступу у шлюб закон дозволяє дитині звернутисясамостійно з 16 років. Для цього підліток має прийти  до найближчого бюро правничої допомоги. Там йому (їй) призначать фахівця, що допоможе скласти заяву та за потреби представлятиме інтереси у суді.  

Як дитині звернутися до системи БПД

Отримати правничу допомогу можна у найближчому бюро правничої допомоги:  https://bit.ly/bpd_buro

Або скористатися одним з дистанційних сервісів системи:

  • контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні)

  • зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103

  • написати юристу в Telegram: https://t.me/LegalAidUkraineBot

Матеріал підготовлений Координаційним центром з надання правовоїдопомоги

Переглядів: 111
Дата публікації: 09:09 30.10.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>