Інсульти «помолодшали». Чому і що робити?
Інсульти «помолодшали». Чому і що робити?

Інсульти «помолодшали». Чому і що робити?

Інформація Міністерства охорони здоров’я

Інсульт подекуди вважають ризиком старшого віку, але це не так. Адже 10-15% інсультів у розвинених країнах стаються в людей від 17 до 50 років, а в Україні цей показник ще гірший. Інфаркти та інсульти в Україні “молодшають” - про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на Всеукраїнському з’їзді серцево-судинних хірургів у Києві. Чому так і що можна вдіяти, аби запобігти інсультам та їхнім наслідкам?

Серед причин цієї прикрої тенденції є відкладання профілактичних обстежень на потім та низький пріоритет здоров’я загалом. Такі практики ніколи не були в Україні популярними, і серцево-судинні захворювання є найпоширенішою причиною передчасних смертей в нашій країні. А роки карантинних обмежень та масштабних військових дій відсунули піклування про себе ще в глибшу шухляду. Можливо, хтось запитує себе таке:

“Чи варто йти до лікаря зараз?..”
“ Чи треба перейматися майбутнім?..”
“ Де я знайду нового лікаря?..”

“Лікарі – це дорого…”
“У мене наразі немає сил на зміни способу життя.”

У результаті, брак медичного спостереження та фахових порад день у день збільшують ризик інсульту, в людей середнього віку, зокрема. Наприклад, неконтрольований високий тиск – це потужний (але при цьому відворотний) фактор ризику інсульту. А для контролю тиску його слід регулярно вимірювати, мати призначені ліки і щодня їх пити. Звучить очевидно, а на практиці з цим складно.

Основною причиною ранніх інсультів в Україні, та й у світі – це систематичні помилки у способі життя: куріння та вживання тютюну, незбалансоване харчування, недостатня фізична активність, вживання алкоголю. Додайте до цього списку хронічний стрес та порушення сну внаслідок впливу потужних стресорів через російсько-українську війну. І хоч не ми обираємо безсонні ночі через повітряні тривоги, та вже від нас залежить – чи ми куримо, чи нормально харчуємось, чи достатньо рухаємось, чи вживаємо алкоголь. Це і є наша сфера відповідальності за своє здоров’я. “Інсульти молодшають, а ми – ні”, і в цього є дві головні причини – нехтування запобіганням хронічних захворювань та запізне звернення до лікарів. Нагадуємо вам, що медична система України стоїть на варті вашого здоров’я. Не бійтеся звертатися до лікаря і не зволікайте з цим! Програма медичних гарантій, яку адмініструє Національна служба здоров’я України, повністю покриває вартість профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Зокрема, всі необхідні лабораторні та інструментальні обстеження, препарати за програмою «Доступні ліки», які можна отримати безоплатно або з частковою доплатою.

Переглядів: 129
Дата публікації: 15:28 30.10.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>