Дороговказ для побудови доброчесних організацій: НАЗК розробило посібник для керівників у публічній та приватній сферах
Дороговказ для побудови доброчесних  організацій: НАЗК розробило посібник для керівників у публічній та приватній сферах

Дороговказ для побудови доброчесних організацій: НАЗК розробило посібник для керівників у публічній та приватній сферах

«Посібник для керівника» – комплексний практичний документ із системної розбудови доброчесних та ефективних організацій у публічній і приватній сферах.

 

Завантажити посібник для керівника тут!

 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розробило «Посібник для керівника» – комплексний практичний документ із системної розбудови доброчесних та ефективних організацій у публічній і приватній сферах, а, отже, і всій країні.

Оскільки основу інституційного середовища у будь-якій сфері суспільного життя складають організації, їхні ефективність та управлінська культура значною мірою визначають рівень розвитку та потенціал суспільства. 

Якщо система управління є достатньо зрілою для досягнення цілей організації, це усуває навіть причини для корупції. Незрілість систем управління є живильним середовищем для корупційних проявів.  

Найбільший арсенал інструментів для розбудови доброчесної організації зосереджено в руках її керівника.  Керівник має бути лідером у забезпеченні чесного і компетентного виконання службових обов’язків кожним працівником, відштовхуючись передусім від принципів та цінностей.

Керівник організації є відповідальним за розбудову доброчесності в організації, ефективність досягнення нею поставлених цілей. «Посібник для керівника» на основі Моделі рівнів зрілості системи доброчесності містить покрокові рекомендації для створення ефективної організації, від оцінки поточного рівня доброчесності і визначення місії та візії –  до призначення антикорупційного уповноваженого, ідентифікації корупційних ризиків, затвердження програми доброчесності та забезпечення незалежності внутрішнього аудиту. Втілення цих заходів виводить  управлінські процеси на новий рівень, перетворюючи їх з хаотичних, неорганізованих на чіткі та більш досконалі. 

Важливо, що в документі стратегія доброчесності, заснована на адміністративних правилах і процедурах (комплаєнсі), доповнюється інструментами, основою яких є цінності. Відтак для керівника ефективної організації важливим є балансування правило- та ціннісно-орієнтованих стратегій доброчесності.

Кожен очільник державного органу, комунального чи приватного підприємства зацікавлений у втіленні рекомендацій Посібника, адже основна перевага розбудови доброчесної організації – це здатність убезпечувати її від кримінальних переслідувань, судових спорів, накладення санкцій та інших негативних наслідків за рахунок ефективного внутрішнього контролю та управління ризиками. Доброчесна організація апріорі є ефективною та має  позитивну репутацію.

Окрім детального алгоритму побудови організації, заснованої на принципах доброчесності, кожна рекомендація в Посібнику супроводжується описом реальних фактів, наведенням статистики й зверненням до вдалих практик. Також документ містить корисні додатки, зокрема рекомендовані вимоги до уповноважених з доброчесності (з питань запобігання та виявлення корупції) – інституту, котрий забезпечує експертизу й координацію антикорупційної політики керівника організації.


«НАЗК закликає керівників організацій усіх рівнів та форм власності активно долучатися до впровадження стандартів доброчесності у своїй діяльності та корпоративній культурі. Адже від розбудови доброчесних та високоефективних організацій публічної та приватної сфер сьогодні залежить не тільки спроможність країни вистояти та перемогти у боротьбі з агресором, але й нарешті перетворити її на найкраще місце для реалізації талантів кожного українця, на повноцінного учасника європейської та євроатлантичної  спільнот», – наголосив Голова НАЗК Олександр Новіков. 


Джерело інформації: ВебСайт НАЗК

Переглядів: 580
Дата публікації: 08:03 06.11.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>