На Харківщині продовжують впроваджувати нові проєкти з підтримки ментального здоров’я
На Харківщині продовжують впроваджувати нові проєкти з підтримки ментального здоров’я

На Харківщині продовжують впроваджувати нові проєкти з підтримки ментального здоров’я

Надання психологічної та психосоціальної допомоги в Харківській області обговорили під час наради за участі начальника ХОВА Олега Синєгубова та керівниці координаційного центру з психологічного здоров’я при Кабміні Оксани Збітнєвої.

Також у нараді взяла участь лікарка-психологиня, експертка Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ Любов Чигринська.

Начальник ХОВА зауважив, що в області зареєстровано більш як 526 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які потребують соціальної та психологічної підтримки. В реалізації таких проектів допомагають міжнародні партнери, зокрема Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). 

«Російські окупанти вбили на території Харківської області понад 2000 людей, з них 79 – це діти. Звичайно, всім цим сім’ям потрібна допомога. Також потребують підтримки тисячі людей, які майже два роки військового стану виконують свій обов’язок – поліцейські, рятувальники, лікарі тощо», - зазначив Олег Синєгубов. 

На Харківщині з цього року працює Програма розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги. В межах її реалізації створюють простори з психологічною допомогою дітям і їхнім батькам, оснащують центри надання соцдопомоги, створюють центри життєстійкості в територіальних громадах області. 

«Велику увагу приділяємо підготовці соціальних працівників. Проводимо семінари, тренінги, вебінари з першої психологічної допомоги, самодопомоги, профілактики емоційного та професійного вигорання. Підвищення професійних компетентностей з питань психологічного здоров’я працівників галузей освіти, соціального захисту населення, культури, охорони здоров'я, молоді та спорту», - підкреслила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська.

Під час засідання приділили увагу розробці пілотного онлайн-курсу для поглиблення знань психологів і соціальних працівників. Фахівці Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна спільно з колегами із Ульмського університету створять практичну сертифікаційну програму «Травмопоінформований підхід».

«Такі проєкти необхідні для розширення кількості кваліфікованого штату і покращення якості допомоги дітям, постраждалим від бойових дій. Ми готові надавати свої консультації під час реалізації проекту та включатися у роботу», - додала Оксана Збітнєва. 

Програма орієнтована на поглиблення навичок дитячих психологів та соціальних працівників.

«До проекту залучено 2 групи спеціалістів. Перші – це фахівці з онлайн-навчання, а інша група – це психотерапевти, які передають необхідні знання для трансформації в діджитал-формат», - пояснила доктор Ульмського університету Ульріке Хофман. 

Під час реалізації проекту на Харківщині буде розроблено методичні матеріали, якими користуватимуться в інших регіонах України. 

«Харківщина є лідером і одною із 2-х областей України, яка взяла на себе зобов’язання розвивати програму «Кращий догляд для кожної дитини». Німецькі колеги з Ульмського університету поділяться своїм досвідом, який буде відпілотований в Каразінському університеті через тренінги, вправи. Плануємо продемонструвати підхід спочатку на Харківщині, а потім його узагальнити і зробити загальною практикою доступною для всіх регіонів», - пояснила керівниця програм із захисту дітей ЮНІСЕФ у Харківській області Наталія Датченко.

Переглядів: 134
Дата публікації: 10:32 20.11.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>