Новий субваріант штаму коронавірусу омікрон – JN.1: як себе убезпечити
Новий субваріант штаму коронавірусу 
омікрон – JN.1:
як себе убезпечити

Новий субваріант штаму коронавірусу омікрон – JN.1: як себе убезпечити

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує: зазвичай у лютому–березні реєструється сезонне підвищення рівня захворюваності на ГРВІ,грип та COVID-19.

За інформацією МОЗ України загалом з початку епідсезону (з 2 жовтня 2023 до 11 лютого 2024) в Україні на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 2 932 615 українців (8% населення країни). 139 696 людей перехворіли на COVID-19: померло 732 людини (56 з них – в Харківській області), з них – 4 дитини віком до 17 років. Летальні випадки через ускладнення грипу почали реєструвати наприкінці грудня, хвороба забрала життя 43 людей.

У січні 2024 року в Україні виявили 9 випадків нового субваріанта штаму коронавірусу омікрон – JN.1, який називають «Дженні». Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Три випадки вірусу виявили на Сумщині, по два – у Волинській та Черкаській областях, по одному – у Рівненській і Запорізькій областях.

За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді – тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

Серед тих, хто захворів в Україні, лише одна людина з дев’яти мала два щеплення проти COVID-19. За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, тільки одна людина була госпіталізована до лікарні. Вік пацієнтів – 27-73 роки.

Вперше цей субваріант виявили в США у вересні 2023 року, після – в інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. Щодо JN.1 у ВООЗ зазначають, що ризик для населення низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанта.

Звертаємо увагу, що станом на 24.01.2024 за січень у Харкові зареєстровано 105 лабораторно підтверджених випадків захворюваності на COVID-19.

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, щоб залишатися здоровими, дотримуйтеся таких порад:

  • подбайте про імунітет – вакцинуйтесь проти COVID-19. Це дасть змогу зменшити ризик важкого перебігу, ускладнень хвороби та летальних випадків;

  • проводьте вільний час активно. Регулярна фізична активність та прогулянки на свіжому повітрі поліпшують самопочуття, сон і допомагають впоратися зі стресами;

  • відмовтесь від шкідливих звичок, які сприяють зниженню імунітету та роблять ваш організм чутливим до хвороб, зокрема розвитку ГРВІ та COVID-19;

  • стежте за своїм здоров’ям та підтримуйте здорову вагу. Надмірна вага та ожиріння можуть погіршити перебіг COVID-19;

  • стежте за своїм харчуванням. Регулярно вживайте овочі та фрукти, які є важливими джерелами вітамінів та мінералів.

Якщо почались симптоми ГРВІ: 

  • намагайтесь чимшвидше ізолюватися та бути вдома до повного одужання;

  • зверніться до сімейного лікаря та дотримуйтесь його порад. Пам’ятайте, що підтвердити діагноз COVID-19 можна за допомогою тестування.

 

Переглядів: 92
Дата публікації: 14:03 19.02.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>