Звіт старости Грушинського старостинського округу Гавшина Олександра Миколайовича за 2023 рік
Звіт старости  
Грушинського старостинського округу
Гавшина Олександра Миколайовича
за 2023 рік

Звіт старости Грушинського старостинського округу Гавшина Олександра Миколайовича за 2023 рік

Інформація

Обов’язок старост — додержуватися Конституції України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, Статуту територіальної громади, Положення про старосту  та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок його діяльності та взаємовідносини з територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами та членами громади.

У відповідності до Частини 6 статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР встановлено,  що при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним міській раді та жителями старостинського округу про свою роботу не рідше одного разу на рік, а на вимогу не менш як третини депутатів – у визначений радою термін.

Виконуючи вимоги цього закону щодо щорічного звітування старости про виконану роботу, пропоную звіт про роботу за 2023 рік.

До складу Грушинського старостинського округу входить шість населених пункти - село Грушине, село Маслівка, село Високе, село Кашпурівка, село Калинівка, село Караченців.

Село Грушине - населення – 409 чол., площа – 1,64 км².,

Село Маслівка – населення – 151 чол., площа – 1,1236 км².,

Село Високе - населення – 190 чол., площа – 0,718 км².,

Село Кашпурівка – населення – 70 чол., площа - 0,608 км².,

Село Калинівка – населення – 144  чол., площа - 0.542 км².,

Село Караченців - населення – 78 чол., площа – 0,538 км²..

На території старостинського округу знаходиться Грушинська філія (гімназія) комунального закладу «Первомайський ліцей № 3 «Успіх» Первомайської міської ради Харківської області», Комунальний заклад «Грушинський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Первомайської міської ради Харківської області», Грушинський клуб-філія КЗ «Первомайський міський Палац культури «Хімік»», Грушинська бібліотека-філія КЗ «Первомайська публічна бібліотека», Грушинський фельдшерсько-акушерський пункт «Центру первинної медико-санітарної допомоги».

В селі Грушине працюють два змішаних магазини, в одному з них розміщено пункт Нової пошти.

Села Маслівка, Високе, Кашпурівка, Калинівка, Караченців обслуговуються виїзною торгівлею два рази на тиждень.

Один раз на тиждень села обслуговуються пересувним відділенням Укрпошти.

І один раз на тиждень організовано автобусне сполучення з сіл Караченців та Грушине із центром громади містом Первомайським.

Рік  моєї роботи на посаді  старости Грушинського старостинського округу пройшов у тісній співпраці з депутатським корпусом ради, керівниками  відділів, комунальних підприємств, населенням, громадськими організаціями та роботодавцями.

Отож, як член виконавчого комітету Первомайської міської ради я брав участь в 12 чергових і 22 позачергових засіданнях виконкому на яких було розглянуто та прийнято 431 рішення.

 Був присутній майже на усіх пленарних засіданнях Первомайської міської ради та постійних комісіях (де розглядалися питання жителів Грушинського старостинського округу). Отримував слово для виступу, або пояснень із питань, що стосувалися жителів старостинського округу.

Одним із завдань, відповідно до Положення про старосту, є сприяння жителям округу у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування. Найчастіше звертались за отриманням гуманітарної та матеріальної допомоги на лікування,  реабілітації в післяопераційний період або в зв’язку з скрутним матеріальним становищем. Практично всі звернення на засіданнях виконкому були підтримані та задоволені.

Сприяв виконанню на території старостинського округу програм соціально-економічного та культурного розвитку, затверджених рішенням ради, інших актів ради та її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови.

Вносив пропозиції:

  • до проєкту місцевого бюджету в частині фінансування програм, що реалізуються на території старостинського округу;

  • до виконавчого комітету міської ради з питань діяльності на території старостинського округу виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної власності та їх посадових осіб.

Відповідно до  покладених на мене обов’язків, погоджував проєкти рішень ради та її виконавчого комітету щодо майна об’єднаної територіальної громади, розташованого на території округу.

Брав участь у здійсненні контролю за станом благоустрою сіл старостинського округу та інформував міського голову, виконавчі органи міської ради про результати такого контролю, а саме: за період з травня і до кінця вересня на території сіл Грушине, Маслівка, Високе, Кашпурівка, Калинівка, Караченців працювали три людини, які здійснювали від КП «Жилсервіс» прибирання, навантаження, вивезення, покіс, вирубку порослі, видалення сухостою по усіх селах та кладовищах старостинського округу, прибирання навколо пам¢ятників загиблим воїнам у другій світовій війні в селах Калинівка, Грушине. Я вважаю, що завдання яке перед ними було поставлено, вони успішно виконали.

Постійно співпрацюю з виконавчими органами міської ради, підприємствами, установами, організаціями комунальної власності та їх посадовими особами в частині отримання від них інформації, документів, матеріалів, які використовувалися мною у моїй повсякденній діяльності, як старости на території старостинського округу.

Прийом громадян  проводжу  щодня  по місцю роботи в межах робочого  часу  (іноді в позаробочий час). Крім того щотижнево у відповідності до встановленого графіку особистого прийому старости (Офіс старости). За звітний період приймалися жителі сіл, а також ВПО  з різних питань (це і з питань розміщення ВПО, отримання гуманітарної допомоги, соцпослуг, довідок,  характеристик, щодо вчинення нотаріальних дій та інше). Однак цей показник є в рази більший, оскільки практично щодня мешканці округу звертаються до мене з різними питаннями та отримують роз’яснення в телефонному режимі.

За звітний період на території Грушинського старостинського округу  вчинялися нотаріальні дій з питань, віднесених законом до відання посадових осіб органів місцевого самоврядування згідно зі статтею 37 Закону України «Про нотаріат». Відтак, мною посвідчувалися довіреності,  реєструвалися заповіти про що скеровано відповідно заяви до Харківської філії ДП «Національні інформаційні системи» для подальшої реєстрації заповітів в Спадковому реєстрі нотаріальних дій. Отримувалися витяги про успішну їх реєстрацію, приймалися заяви на скасування заповітів та видачу копій/дублікатів заповітів з їх реєстрацією, заяви про прийняття спадщини і відмови від спадщини по заповітам.

Протягом звітного періоду проводив оповіщення військовозобов’язаних та призовників про необхідність з’явитись до Первомайського ОМТЦК та СП тим самим сприяв забезпеченню військового обліку військовозобов’язаних на  території старостинського округу.  У випадку їх відсутності за місцем реєстрації, складались відповідні Акти.

В офісі старости за робочим місцем працівника ЦНАПу  здійснюється прийом  заяв у електронному та паперовому вигляді і направляється безпосередньо управлінню соціального захисту населення, пенсійного фонду та   виконавчого комітету Первомайської міської ради для подальшого опрацювання спеціалістами.     

Також організовано роботу з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання на території сіл громадян та подання відповідним органам відомостей щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання згідно чинного законодавства та ведеться виключно в електронній формі.

В старостинському окрузі ведеться погосподарський облік дворогосподарств, як вид первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають по кожному з розташованих на території  громади сільському населеному пункті і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень.

Це досить  великий  та громіздкий об’єм роботи, оскільки до таких книг поступово вручну вноситься інформація про усіх зареєстрованих в житлових приміщеннях мешканців, поновлюється та відображається достовірна інформація про площу будинків, рік їх побудови, площу земельних ділянок, що надана в користування та закріплена за домогосподарством.

Ці напрямки  роботи займають найбільше робочого часу та потребували і потребують вивчення багатьох нормативно-правових документів, участі в різноманітних вебінарах, онлайн навчаннях.

В Грушинському старостинському окрузі здійснюється  діловодство відповідно до затвердженої номенклатури справ. За звітний період, відповідно до наданих повноважень, видавалися довідки різного характеру, направлялися документи (вихідна документація, в т. ч. листування з різними організаціями, відповіді на запити різних установ, інформації, тощо).

За звітний період робилося усе для того щоб не допустити на території округу дій, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави. Спільно з службою у справах дітей виконавчого комітету  приймав  участь у перевірці сімей які потрапили на цей час у складні життєві обставини.

Спільно з місцевим органом податкової служби налагоджено співпрацю щодо звірки, нарахування та направлення квитанцій на оплату земельного податку жителям старостинського округу, що мають земельні ділянки на його території.

Спільно з КП «Жилсервіс» налаштовано роботу з вивезення твердих побутових відходів від помешкань жителів сіл Грушине, Караченців, Кашпурівка, Маслівка, Високе, Калинівка, приватних підприємців, установ та організацій.  Не зважаючи на прикладені зусилля старости, керівництва та робітників комунального підприємства «Жилсервіс» по вивезенню ТПВ та наведенню відносного порядку на території наших сіл, на жаль, вкрай проблемним питанням залишається наша культура та піклування про навколишнє природне середовище, коли всупереч здоровому глузду створюються стихійні сміттєзвалища на околицях сіл, навколишніх лісосмугах, де вже не одноразово влаштовувались  акції з прибирання  та вивезення сміття.

Дороги комунальної власності яких у нас налічувалось 24 км. 760 м. були передані на баланс КП  «Жилсервіс». За 2023 рік було відремонтовано ямковим ремонтом практично усі вулиці (крім невеликої ділянки по вул. Приміській – на стільки хватило виділених коштів) в селі Грушине. Робилася підсипка ям асфальтовою сумішшю до сіл Високе, Калинівка. Крім цього в літній період узбіччя доріг по всіх селах скошувалося. В зимовий період в снігопади організовую розчистку доріг. Вважаю, що недоліком в обслуговуванні та утримані доріг є те, що не вистачає техніки для посипання соляно-піщаною сумішшю.

Мережі вуличного освітлення знаходяться на балансі КП «Жилсервіс» та обслуговуються його працівниками. Населенню донесено інформацію про існування оперативно-диспетчерської служби, де кожен може залишити заявку про координати, де необхідно провести заміну ламп вуличного освітлення, але за звичкою більшість жителів наших сіл звертається з проблемою вуличного освітлення до старости. Для здешевлення оплати за обслуговування вуличного освітлення в Грушинському старостинському окрузі старостою в кінці місяця проводиться знімання показників лічильників для передачі їх до комунального підприємства та перестановки часу включення та виключення вуличного освітлення (46 км дороги, щоб тільки об¢їхати підстанції). Всього в 6 ти селах розміщено 341 світлоточка. Проблемою є те, що більшість із них було встановлено 2011 – 2013 роках і морально застаріли. Вартість однієї лампи коштує від 150 грн. за одну штуку, а вони «згорають» дуже швидко. Пропоную звернути увагу на виділення коштів для закупівлі нових світильників, а також на видалення сухих дерев.

Централізоване водопостачання тільки в двох селах – Грушине і Караченців. Обслуговування та водопостачання виконує КП «Тепломережі». Основним недоліком є те, що водопровідні мережі вводилися в експлуатацію 60-80 роках ХХ сторіччя і є морально застарілими та потребують постійних фінансових витрат.   

Грушинський старостинський округ має свою Viber спільноту «Громада» для донесення інформації для жителів старостинського округу.

Жителі  наших сіл  беруть  активну  участь  в соціально-економічному та культурному  житті громади. Проводиться  впорядкування  подвір’їв господарств жителів  села, приватних магазинів, установ та підприємств  та прилеглих  до них  територій,  узбіччя під’їзних доріг, пам’ятних  місць.   Хочу з гордістю за жителів своєї громади сказати, що ми починаємо розуміти – ніхто, крім нас, не зробить наші села привабливими та комфортними для проживання.

2023 рік на посаді старости був досить не простими і самим великим своїм недоліком я вважаю те, що не вдалося вирішити питання підвозу жителів сіл старостинського округу до центру громади.

Щиро дякую всім, хто долучається до розвитку округу, платникам податків, громадським активістам, працівникам бюджетної і комунальної сфери за те, що вони своєю працею розвивають наші села, незважаючи на нинішні важкі умови, спричинені російською агресією на території нашої країни.

Особлива подяка СФГ Грущенко Володимиру Петровичу, ПСП «Добробут» Грущенко Олені Михайлівні, Генеральному директору ТОВ «Орількалатінвест» Віталію Івановичу Журкову, СФГ «Ганна» Чумак Сергію Миколайовичу, ФОП Гурову Сергію Миколайовичу, ПП «Антар - 2» Заночкіну Андрію Васильовичу, ФОП Кіпоть Олександру Івановичу за підтримку та допомогу в розвитку старостинського округу.

Дякую жителям громади, які підтримують мене, дають поради, тим, хто не просто критикує, а вносить пропозиції з покращення життя громади, тим, хто  розуміє, що від нашого господарювання, активності в проведенні змін - наш Грушинський старостинський округ стане кращим.

Дякую за увагу!

 

 

Староста                               Олександр Гавшин

Переглядів: 820
Дата публікації: 11:29 21.02.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>