Розлади харчової поведінки (РХП) – це проблеми психологічного характеру, пов’язані з порушеннями вживання їжі
Розлади харчової поведінки (РХП) – це проблеми психологічного характеру, пов’язані з порушеннями вживання їжі

Розлади харчової поведінки (РХП) – це проблеми психологічного характеру, пов’язані з порушеннями вживання їжі

Ці проблеми багатофакторного походження. Вони розвиваються  внаслідок необ’єктивного сприйняття свого тіла, низької самооцінки та незадоволеністю собою.

Найчастіше виникають у сім’ях з несприятливим мікрокліматом для дитини, у підлітків в перехідні періоди життя (статеве дозрівання або час закінчення школи), коли молодим людям доводиться пристосовуватися та змінюватися відповідно до нових обставин,  стикатися з надмірним стресом. Професійна діяльність (балет, гімнастика, футбол тощо), яка вимагає підтримання певної маси тіла, може також  привести до РХП. Має певне значення  психологічний  тиск зі сторони однолітків та  друзів.

Найпоширені  види РХП :

Анорексія – симптом, що полягає в повній відсутності апетиту за об’єктивної потреби організму в харчуванні. Виникає коли людина свідомо жорстко обмежує себе в їжі. Це такий стан, що може призвести до зниження ваги тіла нижче від показників норми та становити загрозу життю.

Булімія – клінічний симптом, патологічно підвищене відчуття голоду, імпульсивним одномоментним переїданням та “очищенням” організму від спожитого, що супроводжується слабкістю і дискомфортом у надчеревній ділянці. Цей стан інколи поєднується зі зниженням відчуття насичення, внаслідок чого виникає потреба в надмірно великих кількостях іжі.

Червоні прапорці, що вказують на наявність або розвиток РХП:

  • зацикленість на вазі або формі свого тіла (часті самоперевірки ваги, зважування, заміри,  власне відображення у дзеркалі викликає огиду).

  • багато уваги людина зосереджує на раціоні, відмовляється від певних продуктів  без лікарської рекомендації;

  • людина поділяє їжу на «здорову» та «не здорову», відчуття провини  після вживання  не «здорової» їжі;

  • наявність потягу або дій, направлених на очищення організму: блювання, вживання проносних та діуретиків;

  • відчуття голоду супроводжується ейфорією;

  • відмова від соціальних активностей, які можуть спровокувати вживання “небажаних продуктів»;

  • періодичне імпульсивне неконтрольоване вживання великої кількості їжі тощо.

Профілактика розладів харчової поведінки, перш за все, повинна бути спрямована на усунення факторів, що їх провокують. Збалансоване харчування, здорове ставлення до їжі, формування позитивного образу власного тіла, раціональний погляд на сучасні уявлення про красу допоможуть запобігти розвитку захворювання. Якщо помічено сукупність декількох ознаки РХП у себе чи у близької людини, обов’язково необхідно звернутися за професійною медичною допомогою.

Пам’ятайте, що психічні розлади не з’являються за один день і, щоб від них позбавитись необхідно озброїтись терпінням та наполегливістю.

Первомайське відділення Лозівської  філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»

Переглядів: 163
Дата публікації: 11:46 11.03.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>