30 березня – всесвітній день біполярного розладу
30 березня – всесвітній день біполярного розладу

30 березня – всесвітній день біполярного розладу

Мета: підвищення обізнаності про це психічне захворювання, привернення уваги до симптомів та важливості своєчасного звернення за медичною допомогою.

Біполярний розлад потребує коректного діагностування та лікування, яке разом із відповідною підтримкою може забезпечити повноцінне якісне життя.

Біполярний розлад – захворювання, для якого характерні незвичні перепади настрою, активності та концентрації. Зазвичай у людей із біполярним розладом чергуються два періоди –  маніакальний і депресивний. Маніакальний період проявляється  помітно підвищеним або дратівливим настроєм (тривалістю щонайменше 1 тиждень). Для депресивного періоду характерні зневіра, пригнічений настрій, порушення сну та поведінки, які тривають щонайменше два тижні.

Варто приділити окрему увагу депресії, яка відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) після тривожних розладів є найпоширенішим психічним порушенням у світі. Так, за оцінками ВООЗ, на кінець березня 2023 року від депресії страждало 3,8% населення. Цей розлад психічного здоров’я приблизно на 50% частіше зустрічається серед жінок, ніж чоловіків. Понад 10% вагітних і жінок, які щойно народили, переживають депресію. На жаль, багато осіб, що страждають на депресію, не звертаються по фахову допомогу через притаманну цьому розладу зневіру в можливість змінити життя на краще.

Депресія може проявлятися  різними симптомами: відчуття безнадії, занепокоєння чи дратівливість, проблеми з концентрацією уваги, втрата інтересу і задоволення від занять, які колись були приємними, думки про смерть чи самогубство, відчуття втоми, порушення сну та апетиту. Щоби перевірити наявність у себе симптомів депресії та інших розладів психічного здоров’я, ви можете скористатися тестом у рамках проєкту «Психічне здоров’я для України». Якщо ви підозрюєте у себе депресію, зверніться до сімейного лікаря або спеціаліста із психічного здоров’я. Що раніше ви звернетеся по фахову допомогу, то швидше почнете шлях до одужання.

Варто також використовувати «Аптечку швидкої психологічної допомоги», яка була розроблена в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за підтримки першої леді Олени Зеленської «Ти як?». Тут зібрані прості вправи для заспокоєння та поради щодо плекання стійкості. Аптечка буде корисною всім, хто відчуває емоційне спустошення, втому, напругу в тілі, паніку, злість, сум, а також тим, хто хоче підтримати своїх близьких. За матеріалами сайту Центру громадського здоровʼя МОЗ України: https://phc.org.ua/

Переглядів: 593
Дата публікації: 14:09 29.03.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>