Головне управління ДПС у Харківській області інформує
Головне управління  ДПС у Харківській області інформує

Головне управління ДПС у Харківській області інформує

Щотижневі інформації

Хто має право не подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2023 року. Податковим кодексом України (далі – ПКУ) передбачено випадки, відповідно до яких платники звільнені від подання податкової декларації про майновий стан і доходи. 

Відповідно до п. 179.2 ст. 179 ПКУ податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував:

доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, був сплачений податок відповідно до ПКУ;

доходи у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п.174.3 ст. 174 ПКУ.

Увага, конкурс!

«Головне управління ДПС у Харківській області проводить конкурс з формування Єдиного реєстру суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави на 2024 рік.

До Єдиного реєстру включаються суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, що є юридичними особами та платниками податку на додану вартість здійснюють реалізацію майна шляхом проведення біржових торгів (аукціонів) або через роздрібну торгівельну мережу.

Для участі в конкурсі суб’єкти господарювання (юридичні особи платники податку на додану вартість) подають такі документи:

- заяву про включення до Єдиного реєстру із зазначенням вартості власного капіталу, кількість працівників, наявність офіційної сторінки або електронної адреси в мережі Інтернет;

- копію установчого документа, засвідчену суб’єктом господарювання;

- копія ліцензії на право здійснення окремих видів господарської діяльності (за наявністю);

- довідку про власні складські приміщення або копію договору оренди складських приміщень у тому регіоні, де подається заява;

- копія документів, які підтверджують можливість проведення біржових торгів (свідоцтво про реєстрацію (акредитацію) члена біржі, власника біржового місця, брокерської контори);

- баланс або фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва та звіт про фінансові результати за останній звітний період, що передує даті подачі документів.

Документи для  участі  у  конкурсі приймаються протягом року. 

Засідання комісії відбудеться по мірі надходжень заявок,  за адресою: вул. Пушкінська (вул. Григорія Сковороди), буд. 46, м. Харків, 61606. 

Довідки за телефонами: (057) 702-85-57.

 

Електронний сервіс предзаповнення податкової декларації про майновий стан і доходи для

фізичних осіб – платників податків

Для допомоги платникам податків – фізичним особам при складанні податкової звітності Державна податкова служба України розробила відеоролик «Предзаповнення декларації про майновий стан і доходи за даними інформаційних баз ДПС та подання її до контролюючого органу». 

Відеоролик містить покрокову інструкцію щодо порядку заповнення декларації при використанні електронного сервісу в електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян». 

Нагадуємо, що до форми податкової декларації про майновий стан і доходи внесено зміни відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про внесення змін до наказу «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.10.2023 за № 1817/40873. 

Переглянути відеоролик можна за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/10954.html

 

Чи оподатковується спадщина, яка отримана фізичною особою - резидентом від фізичної особи - нерезидента?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п.п.174.2.3 п.174.2 ст.174 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента оподатковується за ставкою, визначеною п.167.1 ст.167  ПКУ. 

Відповідно до п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

 

Звітуйте в електронній формі

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що для формування та надсилання документів звітності в електронній формі платник податків може скористатися Електронним кабінетом ДПС https://cabinet.tax.gov.ua/.

Меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету надає можливість платникам створити електронні документи звітності, перевірити, підписати та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів. 

Вкладка «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанцій щодо приймання та обробки надісланого електронного документа контролюючим органом.

Переглянути подану звітність, незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях, можна скориставшись меню «Перегляд звітності» приватної частини Електронного кабінету.

Переглянути інструктивні матеріали щодо функціоналу Електронного кабінету можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/funktsional-e-kabinetu/instruktivni-materiali/.

 

Вчасно задекларуйте іноземні доходи, отримані у 2023 році



Яким чином здійснюється нарахування мінімального податкового зобов’язання фізичним особам?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п.п. 170.14.3 п. 170.14 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначення загального мінімального податкового зобов’язання фізичним особам здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб.

Мінімальне податкове зобов’язання обчислюється контролюючим органом на підставі даних:

Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

Державного земельного кадастру;

на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування.

При обчисленні мінімального податкового зобов’язання нормативна грошова оцінка земельних ділянок застосовується контролюючими органами з урахуванням вимог, встановлених п. 271.2 ст. 271 ПКУ.

Для фізичних осіб, які відповідно до норм чинного законодавства оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, мінімальне податкове зобов’язання контролюючим органом не визначається. У такому випадку мінімальне податкове зобов’язання за такі землі сплачує орендар. 

 

Податкова знижка за оренду житла внутрішньо переміщеній особі

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що ст. 166 Податкового кодексу України (далі -  ПКУ) визначено право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування.

Відповідно до п.п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи, має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично сплачені ним протягом звітного податкового року суми коштів, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку.

Платник податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи, має право скористатися податковою знижкою за оренду житла виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи на податкову знижку, за наслідками 2023 року, подається до контролюючих органів до 31 грудня 2024 року (включно).

 

Деклараційна кампанія 2024 добігає кінця - 30 квітня 2024 року

Головне управління  ДПС у Харківській області нагадує, що кампанія декларування громадянами своїх доходів, отриманих у 2023 році, завершується 30 квітня 2024 року.

Отже, виконайте свій конституційний обов’язок, подайте податкову декларацію про майновий стан і доходи, сплатіть задекларовані суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, підтримайте фінансову стабільність нашої держави! 

 

Способи подання декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік (далі – декларація), мають задекларувати свої минулорічні доходи до 1 травня 2024 року. 

Скористатися правом на податкову знижку за наслідками 2023 року, можна протягом усього 2024 року, для цього необхідно подати декларацію до 31 грудня 2024 (включно).

Платник податків може самостійно обрати спосіб подання декларації про майновий стан і доходи, а саме:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну строку подання (далі – поштою);

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію поштою або в електронній формі. Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись приватною частиною Електронного кабінету.

У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у тому числі для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу скорочує час і витрати при поданні податкової декларації, мінімізує помилки при заповнення декларації, надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн – режимі.

 

 

Переглядів: 53
Дата публікації: 08:54 18.04.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>