6 травня у світі відзначається Міжнародний день без дієт
6 травня у світі відзначається Міжнародний день без дієт

6 травня у світі відзначається Міжнародний день без дієт

Первомайське відділення Лозівської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» інформує

6 травня у світі відзначається Міжнародний день без дієт. Це день, коли треба ще раз замислитись над своїм харчуванням та зрозуміти, що бути здоровим, гарно почуватись та виглядати допоможуть не дієти, а дотримання правил здорового харчування.

Існує безліч різновидів дієт і програм схуднення. Ідея дієти приваблива тим, що за короткий проміжок часу нібито можна досягти омріяних форм тіла. Водночас дієти можуть бути і небезпечними.

Тривала сувора дієта може призвести до браку мікроелементів (калія, кальція, заліза, цинку, марганця, селену тощо), які можна спожити лише при повноцінному різноманітному раціоні.

Майже кожна четверта людина, що регулярно сидить на дієтах, має ризик розвитку жовчнокам’яної хвороби.

Дієти викликають страх набрати зайву вагу. Адже, як тільки вам вдалося скинути хоча б кілька зайвих кілограмів, ви починаєте боятись втратити досягнуте і знаходитесь у стані стресу. Про задоволення від життя в такому разі вже не йдеться.

Дієти можуть провокувати переїдання. Коли нам забороняють їсти якусь страву, вона одразу стає омріяним «забороненим плодом», який хочеться знову і знову з’їсти.

Дієти не дають стійкого результату. Навіть якщо вдалося скинути 5-10 кілограмів, після повернення до звичайного харчування більшість із нас швидко набирає їх знову.

Збільшення ризику передчасної смерті та смерті через серцево-судинні хвороби – один із можливих наслідків коливання ваги в середньому віці.

Однак, це не означає, що людині, котра має надмірну вагу, потрібно просто змиритися та припинити прагнути до нормальної ваги. Особливо, якщо це спричиняє дискомфорт та проблеми зі здоров’ям. Оцінити, чи все гаразд із вагою, можна за індексом маси тіла (ІМТ), який визначають як вагу, поділену на зріст у квадраті. При нормальній вазі ІМТ коливається від 18,5 до 24,9. Вага вважається надмірною, якщо ІМТ 25-29,5, вище 30 та більше – це вже ожиріння.

Перш ніж вирішувати худнути, важливо зрозуміти, звідки береться зайва вага. Найчастіше причини можуть полягати у традиціях харчування в сім’ї, незбалансованому харчуванні, відсутності фізичної активності, переїданні (коли кількість спожитих калорій перевищує витрати енергії), внаслідок порушення сну. Зазвичай їхнє усунення і є тим ключем, який нормалізує вагу тіла. Жодна дієта не допоможе досягти тривалого результату, якщо першопричина надмірної ваги залишиться. Дієти можуть бути призначені виключно лікарем для профілактики та лікування хвороб. Лише в цьому випадку потрібно дотримуватись дієти впродовж деякого часу або постійно. Для схуднення потрібне збалансоване здорове харчування, калорійність якого вираховується в залежності від фізичної активності людини.

Здорове, збалансоване харчування, життя без виснажливих дієт та переїдань – це один із найкращих способів дбати про себе.

 

Переглядів: 49
Дата публікації: 13:09 06.05.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>