Пташиний грип та його небезпечність для людини, профілактика захворювання
Пташиний грип та його небезпечність для людини, профілактика захворювання

Пташиний грип та його небезпечність для людини, профілактика захворювання

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

Пташиний (курячий) грип – це інфекційна хвороба тварин (птахів), яка викликається одним із різновидів вірусу грипу, а саме типу А. Вона вперше була виявлена в Італії, понад сто років тому і зустрічається всюди. Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, водночас деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи – частіше дикі качки – є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Але вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней.
Грип у тварин (птахів) і грип у людей викликається спорідненими вірусами, які відрізняються лише за складом та агресивністю своїх ферментів.

Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний: від хворої птиці до людини (достовірно встановлено). Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини ще не встановлена. При вживанні м’яса птиці чи яєць, які пройшли термічну обробку, фактів захворювання не встановлено.

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Харківській областірекомендують не купувати м'ясо птиці та яйця на стихійних ринках.

Люди на пташиний грип не хворіють.

Виключенням є пташиний грип спричинений штамом H5N1 випадки захворювання на якийсеред людей реєструються з 1997 року. Як правило це спорадичні, поодинокі випадки захворювання, оскільки сприйнятливість людей до цього штаму вірусу грипу також є не високою. Зараження, здебільшого, відбувається за прямого контакту з інфікованими птахами під час догляду за ними, розробціїхтушок, збиранні та упаковуванніяєць.

Значно рідше інфікування відбувається аліментарним шляхом при вживанні сирих чи недостатньо просмажених яєць. Останнім часом з’явилися повідомлення про можливістьпередачі вірусугрипу H5N1 від птахів до людини повітряно-крапельним шляхом. Наразі немає доведених фактів передачі пташиного грипу відлюдини до людини. Однак занепокоєння викликає те, що внаслідок мутацій та обміну генетичним матеріалом з вірусами грипу людини, віруси пташиного грипу можуть набути нових властивостей і передаватися від людини до людини, зокрема і повітряно-краплинним шляхом. За такої ситуації пташиний грип може перетворитися на монстра, який буде становити серйозну небезпеку для людства.

Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людинисхожі.

При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 2-4 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головнийбіль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливогоперебігу через 7-10 днівнаступає одужання. Однак, частіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії,гострої легеневої недостатності і завершується смертю хворого. Починаючи з 2003 року Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила захворювання на пташиний грип у різних країнах світубільше 400 людей, із яких понад 250 померли.

Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.
  2. Не слід без потреби доторкатися до птиці – не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.
  3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.
  4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок.
  5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85оС – за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.
  6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді – їх необхідноварити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуваннямсиріяйцянеобхідновимити з милом.
  7. Зробіт ьщеплення від звичайного грипу.

Важливо пам’ятати! За появи симптоматики гострого респіраторного захворювання впродовж 5 днів з моменту перебування у місці загибелі птахів негайно зверніться до лікаря. Противірусна терапія розпочата у перші дні захворювання на пташиний грип суттєво збільшує шанси на одужання.

Переглядів: 377
Дата публікації: 15:02 28.01.2021
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>