Єфремівка: трагічні події лютого 1943
Єфремівка: трагічні події лютого 1943

Єфремівка: трагічні події лютого 1943

17-18 лютого 1943 року на території Первомайщини (в с.Семенівка та с.Єфремівка) відбувались пам’яті трагічні події, що ми ніколи не маємо право забути. У ці дні, 78 років тому, було розстріляно, спалено близько 882 чоловік.

Страшна Єфремівська трагедія за своїми масштабами не може поступитися білоруській Хатині: лютневим днем ​​1943 року увірвалися фашисти в Єфремівку і Семеновку. Жорстока смерть ходила з двору в двір. Чорні димові хмари затягнули все небо. Горіли будинки, люди, тварини. Настало справжнісіньке пекло.

Очевидці тих страшних подій описували це так: «240 чоловік, в основному людей похилого віку і підлітків, фашисти зігнали в стареньку дерев'яну церкву, щоб з'ясувати, хто вбив німецького офіцера. Зверху, на плащаниці лежав замаскований кулеметник, стало відразу зрозуміло, що всі засуджені до смерті ... стали стріляти ... деякі молилися, в останню мить життя звернувшись до Бога, інші - лаялися. Але, ніхто не видав таємниці. Гітлерівці продовжували стріляти з кулеметів і автоматів, кидали в натовп гранати. Ці нелюди ходили по церкві і добивали поранених. А тих, хто ще залишався живий, - підпалили ... ».

Не бай Бог, почути той нелюдський крик, побачити, як горить жива людина. Цього не можна ні забути, ні вибачити! Сьогодні, на цій землі стоїть меморіальний комплекс та діючий храм у пам'ять про страшну трагедію 43-го року.



Шановні жителі Первомайської міської територіальної громади!

Вшануймо разом усією Первомайщиною ті страшні єфремівські події 1943 року.  Вічна пам'ять загиблим землякам!

 

Первомайський міський голова    Микола БАКШЕЄВ

Переглядів: 548
Дата публікації: 14:54 17.02.2021
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>