Звіт старости Грушинського старостинського округу Гавшина Олександра Миколайовича
Звіт старости Грушинського 
старостинського округу 
Гавшина Олександра Миколайовича

Звіт старости Грушинського старостинського округу Гавшина Олександра Миколайовича

Звіт старости Грушинського старостинського округу Гавшина Олександра Миколайовича

Звіт старости  Грушинського старостинського округу Гавшина Олександра Миколайовича за 2021 рік

Рішенням 2 сесії Первомайської міської ради VІІІ скликання  від 17 грудня 2020 року № 45-2/8 мене було затверджено на посаді старости сіл Грушине, Караченців, Кашпурівка, Маслівка, Високе, Калинівка. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» від 14 липня 2021 року № 1638-ІХ та у відповідності до ст. 26, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на території Первомайської міської територіальної громади у відповідності до рішення 17  сесії Первомайської міської ради VІІІ скликання  від 23 вересня 2021 року № 359-17/8 - утворено Грушинський старостинський округ з центром у селі Грушине, до складу якого увійшли села Грушине, Караченців, Кашпурівка, Маслівка, Високе, Калинівка Лозівського району Харківської області та затверджене положення про старостинські округи. Визначено, що за адресою: село Грушине, вулиця Центральна, будинок 4 знаходиться адміністративна будівля Грушинського старостинського округу, де знаходиться робоче місце старости.

28 жовтня 2021 року Рішенням 18 сесії Первомайської міської ради Харківської області VІІІ скликання  № 374-18/8 затверджено  Положення про старосту старостинських округів Первомайської міської територіальної громади, яке відповідно до Конституції України, закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», інших актів законодавства України, визначає загальні положення, правовий статус старости, порядок затвердження старости, повноваження, обов¢язки та права старости, порядок припинення повноважень старости, організацію діяльності старости, підзвітність, підконтрольність і відповідальність старости.

Обов’язок старост — додержуватися Конституції України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, Статуту територіальної громади, Положення про старосту  та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок його діяльності та взаємовідносини з територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами та членами громади.

Частиною 6 статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР встановлено,  що при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним міській раді.

Рік  моєї роботи на посаді  старости Грушинського старостинського округу пройшов у тісній співпраці з депутатським корпусом ради, керівниками  відділів, комунальних підприємств, населенням, громадськими організаціями та роботодавцями.

Отож, як член виконавчого комітету Первомайської міської ради я брав участь в 12 чергових, 36 позачергових засіданнях виконкому.

 Був присутній майже на усіх пленарних засіданнях Первомайської міської ради крім однієї грудневої позачергової сесії та постійних комісіях (де розглядалися питання жителів Грушинського старостинського округу). Отримував слово для виступу, або пояснень із питань, що стосувалися жителів старостинського округу.

Одним із завдань, відповідно до Положення про старосту, є сприяння жителям округу у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування. Найчастіше звертались за отриманням матеріальної допомоги на лікування,  реабілітації в післяопераційний період або в зв’язку з скрутним матеріальним становищем. Практично всі звернення на засіданнях виконкому були підтримані та задоволені.

Сприяв виконанню на території старостинського округу програм соціально-економічного та культурного розвитку, затверджених рішенням ради, інших актів ради та її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови.

Вносив пропозиції:

  • до проєкту місцевого бюджету в частині фінансування програм, що реалізуються на території старостинського округу;
  • до виконавчого комітету міської ради з питань діяльності на території старостинського округу виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної власності та їх посадових осіб.

Відповідно до  покладених на мене обов’язків, погоджував проєкти рішень ради та її виконавчого комітету щодо майна об’єднаної територіальної громади, розташованого на території округу.

Брав участь у здійсненні контролю за станом благоустрою сіл старостинського округу та інформував міського голову, виконавчі органи міської ради про результати такого контролю, а саме: за період з квітня і до середини жовтня на території сіл Грушине, Караченців, Кашпурівка, Маслівка, Високе, Калинівка працювали дві людини, які здійснювали від КП «Жилсервіс» прибирання, навантаження, вивезення, покіс, вирубку порослі, видалення сухостою по усіх селах та кладовищах старостинського округу, поточний ремонт, фарбування пам¢ятників загиблим воїнам у другій світовій війні в селах Калинівка, Грушине і укладання плитки біля пам¢ятника загиблим воїнам в селі Грушине та на вході до сільської бібліотеки. Я вважаю, що завдання яке перед ними було поставлено, вони успішно виконали.

Постійно співпрацюю з виконавчими органами міської ради, підприємствами, установами, організаціями комунальної власності та їх посадовими особами в частині отримання від них інформації, документів, матеріалів, які використовувалися мною у моїй повсякденній діяльності, як старости на території старостинського округу.

Прийом громадян  проводжу  щодня  по місцю роботи в межах робочого  часу  (іноді в позаробочий час). Крім того щотижнево встановлено графіки особистого прийому старости у вівторок з 08:00 до 12:00 та четвер з 14:00 до 18:00, за адресою село Грушине, вул. Центральна, 4 (Офіс старости). Також встановлено графік виїзних прийомів: І середа місяця в селі Калинівка – Високе (біля приміщення ФАП); ІІ середа місяця в селі Маслівка (шкільна автобусна зупинка); ІІІ середа місяця село Караченців (шкільна автобусна зупинка); IV середа місяця в селі Кашпурівка (автобусна зупинка). За звітний період прийнято 453 громадян з різних питань (це лише ті мешканці округу, що звертались за отриманням соцпослуг, отриманням довідок,  характеристик, щодо вчинення нотаріальних дій). Однак цей показник є в рази більший, оскільки практично щодня мешканці округу звертаються до мене з різними питаннями та отримують роз’яснення в телефонному режимі.

Після звернень громадян мною було організовано  декілька зустрічей з керівництвом міста та керівниками комунальних підприємств «Жилсервіс» та «Тепломережі» стосовно водопостачання та вивезення ТПВ, запрошено начальника дільниці Зміївського відділення Харківоблгазу на сесію міської ради для пояснення стосовно нарахувань в платіжках які надходили жителям. Вирішено питання прийому сімейного лікаря в приміщені амбулаторії села Грушино два рази на місяць. Вирішено питання роботи поштового відділення в селі Грушине у 2021 році та багато інших питань, що стосуються повсякденної життєдіяльності жителів старостинського округу.

         Здійснюється видача безкоштовних талонів на пільгове перевезення окремих категорій громадян, так протягом 2021 року, даною пільгою скористались мешканці трьох сіл, а саме Грушине, Караченців та Кашпурівка.

За звітний період на території Грушинського старостинського округу  вчинено 26 нотаріальних дій з питань, віднесених законом до відання посадових осіб органів місцевого самоврядування згідно зі статтею 37 Закону України «Про нотаріат». Відтак, мною посвідчено 22 довіреності,  зареєстровано 4 заповіти про що скеровано відповідно 4 заяви до Харківської філії ДП «Національні інформаційні системи» для подальшої реєстрації заповітів в Спадковому реєстрі нотаріальних дій. Отримано 4 витяги про успішну їх реєстрацію.

Протягом звітного періоду проводив оповіщення військовозобов’язаних та призовників про необхідність з’явитись до Первомайського ОМТЦК та СП тим самим сприяв забезпеченню військового обліку військовозобов’язаних на  території старостинського округу.  У випадку їх відсутності за місцем реєстрації, складались відповідні Акти.

У січні 2021 року в приміщені офісу старости села Грушине по вулиці Центральній, 4 було організоване робоче місце представника ЦНАПу Первомайської міської ради Харківської області для надання послуг соціального характеру  населенню, зареєстрованому на території старостинського округу (програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» працює в повному обсязі).  Тепер прийом  заяв  здійснюється за робочим місцем працівника ЦНАПу  і в електронному та паперовому вигляді направляється безпосередньо управлінню соціального захисту населення  виконавчого комітету Первомайської міської ради для подальшого опрацювання спеціалістами.  Так, за 2021 рік прийнято та сформовано до передачі  для надання різних видів соціальних допомог, пільг  та субсидій - 181 заяву.  Роботу  з управлінням налагоджено таким чином, що відгуки одержувачів таких послуг лише позитивні. Загалом жителі громади задоволені роботою в такому режимі, оскільки їм не потрібно їхати за межі округу.

Також організовано роботу з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання на території сіл громадян та подання відповідним органам відомостей щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання згідно чинного законодавства та ведеться виключно в електронній формі. Для здійснення обліку міграції населення та встановлення точної кількості осіб, що проживають на певній території запроваджено автоматизовану систему — Реєстр територіальної громади, основна ідея якої спрямована на створення єдиного інформаційного простору та передумов для переходу на електронний документообіг.  Основним завданням сьогодення є щоденне наповнення РТГ актуальною інформацією. Зміна реєстрації  місця проживання — одна з найпопулярніших та водночас найскладніших в отриманні державних послуг.

01.12.2021 набрав чинності Закон України «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» який є ще одним кроком на шляху до діджиталізації адміністративних послуг та реалізації режиму «paperless» в Україні. Ним запроваджено можливість реєстрації/зняття  через  застосунок «Дія».

В старостинському окрузі ведеться погосподарський облік дворогосподарств, як вид первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають по кожному з розташованих на території  громади сільському населеному пункті і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень. У 2021 році заведено нові 11 погосподарських книг,зокрема, на 2021-2025 роки після закінчення строку дії попередніх.

Це досить  великий  та громіздкий об’єм роботи, оскільки до таких книг поступово вручну вноситься інформація про усіх зареєстрованих в житлових приміщеннях мешканців, поновлюється та відображається достовірна інформація про площу будинків, рік їх побудови, площу земельних ділянок, що надана в користування та закріплена за домогосподарством.

В Грушинському старостинському окрузі на 01.01.2022 року нараховується 910 об¢єктів по господарського обліку  (або заведених  особових рахунків в по господарських  книгах).

Ці напрямки  роботи займають найбільше робочого часу та потребували і потребують вивчення багатьох нормативно-правових документів, участі в різноманітних вебінарах, онлайн навчаннях.

В Грушинському старостинському окрузі здійснюється  діловодство відповідно до затвердженої номенклатури справ. За звітний період, відповідно до наданих повноважень, видано 356 довідок різного характеру, направлено 58 документів (вихідна документація, в т. ч. листування з різними організаціями, відповіді на запити різних установ, інформації, тощо).

За звітний період робилося усе для того щоб не допустити на території округу дій, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави. Спільно з службою у справах дітей виконавчого комітету  приймав  участь у перевірці сімей з складними життєвими обставинами.

Спільно з місцевим органом податкової служби налагоджено співпрацю щодо звірки, нарахування та направлення квитанцій на оплату земельного податку жителям старостинського округу, що мають земельні ділянки на його території.

Спільно з КП «Жилсервіс» налаштовано роботу з вивезення твердих побутових відходів від помешкань жителів сіл Грушине, Караченців, Кашпурівка, Маслівка, Високе, Калинівка, приватних підприємців, установ та організацій.  Кожного місяця передається інформація до комунального підприємства про кількість жителів проживаючим в домоволодіннях для уточнення по оплаті за вивезення ТПВ. Не зважаючи на прикладені зусилля старости, керівництва та робітників комунального підприємства «Жилсервіс» по вивезенню ТПВ та наведенню відносного порядку на території наших сіл, на жаль, вкрай проблемним питанням залишається наша культура та піклування про навколишнє природне середовище, коли всупереч здоровому глузду створюються стихійні сміттєзвалища на околицях сіл, навколишніх лісосмугах, де вже не одноразово влаштовувались  акції з прибирання  та вивезення сміття.

Дороги комунальної власності яких у нас налічувалось 24 км. 760 м. були передані на баланс КП  «Жилсервіс». За 2021 рік було відремонтовано ямковим ремонтом практично усі вулиці (крім невеликої ділянки по вул. Первомайській – на стільки хватило виділених коштів) в селі Грушине. Крім цього в літній період узбіччя доріг по всіх селах скошувалося, а в зимовий період вичищалися від снігу. Недоліком є те, що не вистачає техніки для посипання соляно-піщаною сумішшю. Особисто проводжу моніторинг стану доріг. В снігопади підключаю додаткову техніку по домовленості із землекористувачами.

Мережі вуличного освітлення теж знаходяться на балансі КП «Жилсервіс» та обслуговуються його працівниками. Населенню донесено інформацію про існування оперативно-диспетчерської служби, де кожен може залишити заявку про координати, де необхідно провести заміну ламп вуличного освітлення, але за звичкою більшість жителів наших сіл звертається з проблемою вуличного освітлення до старости. Для здешевлення оплати за обслуговування вуличного освітлення в Грушинському старостинському окрузі старостою в кінці місяця проводиться знімання показників лічильників для передачі їх до комунального підприємства та перестановки часу включення та виключення вуличного освітлення (46 км дороги, щоб тільки об¢їхати підстанції). Всього в 6 ти селах розміщено 341 світлоточка. Проблемою є те, що більшість із них було встановлено 2011 – 2013 роках і морально застаріли. Вартість однієї лампи коштує від 150 грн. за одну штуку, а вони «згорають» дуже швидко. Пропоную звернути увагу на виділення коштів для закупівлі нових світильників, а також розглянути можливість у придбанні автопідйомника для обслуговування вуличного освітлення, а також і видалення сухих дерев.

Приймав активну участь в організації культурних заходів в старостинському окрузі, про більшість з них вам відомо, оскільки вся інформація оперативно висвітлюється на сторінці виконавчого комітету Первомайської міської ради в мережі фейсбук. Намагаюсь разом з командою однодумців щоразу залучати все більше нових мешканців громади до організації різних заходів. Нажаль карантинні обмеження не дозволили провести деякі заходи та  реалізувати інші ідеї.

Грушинський старостинський округ має свою Viber спільноту «Громада» для донесення інформації для жителів старостинського округу.

Жителі  наших сіл  беруть  активну  участь  в соціально-економічному та культурному  житті громади. Проводиться  впорядкування  подвір’їв господарств жителів  села, приватних магазинів, установ та підприємств  та прилеглих  до них  територій,  узбіччя під’їзних доріг, пам’ятних  місць.   Хочу з гордістю за жителів своєї громади сказати, що ми починаємо розуміти – ніхто, крім нас, не зробить наші села привабливими та комфортними для проживання.

Перший мій рік на посаді старости був досить не простий і самим великим своїм недоліком я вважаю те, що не вдалося вирішити питання підвозу жителів сіл старостинського округу до центру громади.

Щиро дякую всім, хто долучається до розвитку округу, платникам податків, громадським активістам, працівникам бюджетної і комунальної сфери за те, що вони своєю працею розвивають наші села, незважаючи на нинішні важчі умови, спричинені коронавірусною  інфекцією та карантинними умовами.

Особлива подяка сім¢ї Грущенків Володимиру Петровичу та Олені Михайлівні за допомогу:

  • закупівля квітів для озеленення квітників та території старостинського округу;
  • навантаження та вивезення відходів із 6-ти кладовищ старостинського округу на зберігання до КП «Жилсервіс»;
  • завезення піску на всі кладовища;
  • закупівля продуктових наборів для привітання людей похилого віку;
  • навантаження, завезення пісчано-гравійної суміші та присипка дороги по вулиці Бондарівській села Кашпурівка де не було дороги з твердим покриттям;
  • допомогу в розчистці від снігу сіл.

Генеральному директору ТОВ «Орількалатінвест» Олексію Колєснікову та Віталію Журкову:

  • закупівлю квітів для озеленення квітників на території старостинського округу;
  • закупівлі солодощів для діток до Дня захисту дітей;
  • Корзин з живими квітами до могил загиблим воїнам;
  • в поточному ремонті Грушинської філії КЗ «Первомайського ліцею №3 «Успіх» Первомайської міської ради Харківської області» після затоплення сильною зливою третього та другого поверхів;
  • привітання та вручення подарунків першачкам Грушинської філії до Дня знань;
  • закупівля продуктових наборів для привітання людей похилого віку;
  • допомогу в розчистці від снігу сіл.

Дякую жителям громади, які підтримують мене, дають поради, тим, хто не просто критикує, а вносить пропозиції з покращення життя громади, тим, хто  розуміє, що від нашого господарювання, активності в проведенні змін - наш Грушинський старостинський округ стане кращим.

Дякую за увагу!

 

 

Староста                               Олександр Гавшин

Переглядів: 828
Дата публікації: 11:55 10.02.2022
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>