Бюро безоплатної правової допомоги інформує
Бюро безоплатної правової допомоги інформує

Бюро безоплатної правової допомоги інформує

Про оподаткування спадщини нерезидента

До Бюро правової допомоги звернулася громадянка м. Первомайський, яка  повідомила, що після смерті її батька відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку та квартири. Спадкоємцями за заповітом є вона та її брат, який мешкає та є громадянином Німеччини.

Відповідно до умов заповіту клієнтка успадковує квартиру, а житловий будинок та присадибна ділянка успадковується її братом, у зв’язку з чим просила роз’яснити порядок оподаткування спадщини нерезидентом.

Особливістю отримання спадщини нерезидентом є те, що до нього застосовуються інші розміри податків. Вказане питання регулюється Податковим кодексу України.

Виходячи з положень Податкового кодексу, незважаючи на родинні зв’язки зі спадкодавцем, який є громадянином України (резидентом) та має більш тісні особисті та економічні зв’язки за межами України (з сином), місце проживання якого знаходиться в іноземній державі, для цілей оподаткування останній вважається нерезидентом України.

Відповідно до положень Податкового кодексу України доходи з джерелом їх походження в Україні, нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів, з урахуванням певних особливостей. Ставка податку  на доходи фізичнихосіб, на сьогодні, визначена у розмірі 18% та застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкоємця-резидента.

Також необхідно звернути особливу увагу, що дохід у вигляді  вартості успадкованого майна у межах, що оподатковується  податком на доходи фізичнихосіб, є об’єктом оподаткування військовим збором, ставка якого становить 1,5 % бази оподаткування.

Окремо слід звернути увагу, що спадкоємець – нерезидент зобов’язаний сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або до її оформлення в сільських населених пунктах уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Отже,  фізична особа – нерезидент, яка отримала спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення успадкованого (подарованого) об’єкта, або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Якщо ви потребуєте додаткових роз’яснень з цього або інших правових питань, пропонуємо звернутись  до Бюро безоплатної правової допомоги за адресою: м. Первомайський, м – н ½, буд. 56.  Телефон для довідок (05748) 3-31-21;  0999- 221-881

Переглядів: 512
Дата публікації: 13:14 21.10.2020
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>