Найчастіше розмноження ієрсиній відбувається в овочах: капусті, моркві, буряку та квашених овочах, при цьому будуть виражені ділянки гнилі. З готових блюд найбільшу небезпеку становлять страви з сирих овочів (у вигляді салатів) і фрукти (особливо недбало помиті), а також сире молоко, сир, або будь-яка інша страва, якщо вона була приготовлена з порушенням вимог санітарно-гігієнічного режиму. Оскільки ієрсинії здатні розмножуватись в умовах низьких температур, недотримання термів реалізації продуктів при їх зберіганні збільшує ризик зараження. Також, можуть бути заражені ієрсініями весняні ранні овочі з теплиць.
Носіями ієрсиній є багато видів тварин (в першу чергу мишовидні гризуни), які своїми випорожненнями забруднюють будь-які овочі, особливо що перезимували.
Кишковий ієрсиніоз і псевдотуберкульоз відносять до особливо-небезпечних інфекційних захворювань. Для них характерний важкий перебіг, ураження багатьох органів, ускладнення, здатність до повторних загострень. Клінічні прояви цих інфекцій подібні: ураження шлунково-кишкового тракту, печінки, опорно-рухового апарату, висипання, катаральна та ангінозна форми тощо, тому вони об’єднані в групу ієрсиніозів.
Для профілактики ієрсиніозу, перш за все, потрібно ретельно мити овочі та фрукти та не вживати сире молоко. Овочесховища та особисті підвали перед закладкою нового врожаю повинні бути прибрані, просушені, дезинфіковані та побілені вапном; тара помита та просушена. Потрібно періодично проводити сортування закладених овочів, відбір гнилих. Для захисту підвалів від гризунів — вентиляційні люки необхідно закривати сітками, розкладати приманки для знищення гризунів.
При перших ознаках захворювання (підвищення температури тіла, розладі кишківника, блювоті, болях в животі) необхідно звернутись до лікаря, згадати і повідомити спеціалістів, про продукти які вживались в останні дні, і чи є вдома гризуни.
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області