Первомайський — більшовицька та російськомовна назва
Первомайський — більшовицька та російськомовна назва

Первомайський — більшовицька та російськомовна назва

Перейменування просто необхідне

1.В Україні не було жодного «первомайська» у дорадянський час. Назва з’явилася на топонімічній карті України після поразки українських Національно-Визвольних змагань 1917-1921 років.

Всі ці населені пункти отримали свою назву після встановлення радянської влади і були символом перемоги Рад робітничих і солдатських депутатів над українським визвольним рухом і символом русифікації українського народу. Ця назва є символом встановлення влади більшовиків, червоного терору проти борців за українську державність

2.Назва Первомайський прийшла в топоніміку завдяки більшовикам в процесі русифікації. Назва Первомайський складається з двох російських слів «первый» і «май»

Назва місяців у українців мала свій автентичний шлях формування. У сучасній українській мові слово «май» як назва місяця не вживається. Ми маємо красиве і милозвучне — травень – травен (проростає трава)

3.На мапі України радянської доби десятки «Первомайськів»

В межах держави Радянський Союз було 4 міста «Первомайськ» та «Первомайський», 19 населених пунктів із назвою «Первомайський», 9 «Первомайських районів», 10 населених пунктів, що мали назву «Первомайське». 24 червня 1952 року селище Лихачеве (Олексіївського р-ну) було перейменоване на Первомайський.

Первомайський – більшовицька та російськомовна назва, яка відображає ідеологію і діяльність комуністичної партії.

4.В країні йде війна, є фронт бойових дій і є боротьба за декомунізацію і дерусифікацію української землі.

Носії чужої мови і культури («люблю грозу в начале мая») показали себе в Бучі, Бородянці, Ірпені, Гостомелі. Маріуполі та й по всій землі нашого народу.

Сучасна російсько-українська війна і безневинна смерть мирного населення виключає присутність всього російсько-радянського в світогляді українців, тому зміна назви міста є на часі.

Чому перейменовуємо Первомайський?

СВІТОГЛЯДНИЙ АСПЕКТ

Розповідаючи про себе, ми говоримо «Я з Первомайського».

Це — більшовицька та російськомовна назва.

Все, що є російсько-радянським в українській історії, культурі, ментальності, має залишитись в минулому для всіх нас, без будь-якої пропаганди і популяризації.

ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ

Кардинальних змін топонімічна карта України зазнала в радянський період. Всі комуністичні назви надавалися населеним пунктам або ж на честь встановлення радянської влади і перемоги більшовиків над українським національно-визвольним рухом 1917-1921 років, або ж з метою «уславлення» комуністичних лідерів, їхньої діяльності та й самої комуністичної ідеології.

МОВНИЙ АСПЕКТ

Первомайський — це російськомовна калька, яка складається з двох російських слів «первый» і «май».

Мова — то велич народу, для українців вона має не лише комунікативну функцію, а в першу чергу націотворчу і державотворчу. А туди, де домінує російська мова й уживана її калька, як показує сучасний стан речей, приходить «русский мир». Росіяни — такий народ, який вважає, що все, що написане російською мовою, чи колись було дотичним до російської культури і держави, вже автоматично належить їм. І нині українці ціною власного життя мають доводити, що це не так.

МОРАЛЬНО-ЕТИЧНИЙ АСПЕКТ

Збереження радянсько-комуністичних російськомовних назв нині, по великому рахунку відображає морально-етичне обличчя соціальної спільноти. Навіщо відстоювати назву міста, дану більшовиками, які винищили весь український цвіт початку ХХ століття: розстрілювали всіх військових і державних діячів Української Народної Республіки, знищували в катівнях митців, священників, організували голодомор і геноцид проти українського народу? Захисники радянської влади скажуть, що комуністи розбудували країну, провели індустріалізацію, а у Первомайському будували заводи, фабрики, мости, житлові будинки. Все це так, але у кожній цивілізованій державі в ХХ столітті уряди також розвивали економіку, розбудовували інфраструктуру, підтримували культуру, освіту, науку, однак це не супроводжувалось масовим нищенням людського життя. Лише нацисти і комуністи нищили людей за те, що вони думали по-іншому або ж мали «не таку кров». На Нюрнберзькому процесі нацистів було покарано за їхні злочини і вся німецька нація несе колективну відповідальність за їх діяння. Комуністи отримали лише моральний осуд суспільства і недолугі виправдання. Ми живемо в інформаційному світі, соціальні мережі, блоги, платформи зробили наші спільноти прозорими. Всі громадяни України, яким не байдужий процес націотворення, нині долучаються до створення єдиної топонімічної карти України і її державного простору. Назва ж малої Батьківщини є складовою загальнонаціональної державної території. Безперечно, лише жителі Первомайського та місцева влада є господарями міста, тому й прийняття рішення щодо зміни його назви має бути виваженим і розумним. Однак з точки зору морально-етичних відносин у суспільстві залишати російську назву, яку дали більшовики, в результаті перемоги радянської влади над українським державотворчим процесом у російсько-українській борні, не є можливим.

ПРАВОВИЙ АСПЕКТ

Закони, що дали поштовх декомунізації і дерусифікації, мають виконуватись, якщо ми будуємо правову державу.

Закони України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

«Про Голодомор 1932-1933 років в Україні»

«Про забезпечення функціонування української мови як державної»

«Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який став ключовим у процесі декомунізації суспільства і держави.

Декомунізації піддаються назви областей, районів, населених пунктів, районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків тощо. Згідно Закону забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, пов’язані з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором та вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури).

Саме тому були перейменовані такі міста, як Дніпропетровськ (що мав назву в честь Григорія Петровського), Комсомольськ, Більшовик — як назви, пов’язані із діяльністю комуністичної партії та її ідеологією.

ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ

Важливо знати при перейменуванні міста:

• По-перше, після перейменування міста мешканці територіальної громади не матимуть фінансових витрат, адже змінювати документи на майно чи землю, а також оновлювати реєстрацію не потрібно. Такого обов’язку закон не передбачає. Відтак усі документи за старими адресами є чинними та не потребують заміни чи отримання нового документу.

• По-друге, лише з власної ініціативи або у разі купівлі-продажу, дарування, власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу держреєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Під час продажу або іншого відчуження нерухомого майна, ці документи будуть змінюватися за загальною процедурою.

• По-третє документи потрібно буде змінити лише підприємцям Зміна відомостей про місцеперебування юридичної особи та фізичної особи-підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до чинного законодавства щодо державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Перейменування міста місцеперебування юридичної особи – є зміною місцеперебування юридичної особи. Необхідно внести відповідні зміни в установчі документи, зміни до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо. У разі перейменування виникає необхідність змін до установчих документів та змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб. Додаткових витрат зазнають юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які мають бланки і штампи зі старими назвами, але Законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцеперебування, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

У такому випадку адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів, тобто це безкоштовно.

Всі державні органи, соціальні служби приймають документи як із новими назвами у адресах, так і зі старими.

Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідності до нових назв, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі та нові назви.

Назва міста Первомайський є назвою більшовицькою, відображає ідеологію і діяльність комуністичної партії. Топонім є калькою російської мови і має бути зміненим і відповідати стандартам української державної мови. Тому Перейменування вкрай необхідне та важливе!

Все буде Україна!

Переглядів: 2700
Дата публікації: 09:37 17.01.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>