Мастит у кішок
Мастит у кішок

Мастит у кішок

Управління Лозівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

Лікування маститу у котів

Мастит – це захворювання молочної залози або її частки. яке досить часто виникає у домашніх кішок Хворіють на запалення виключно самки. Хвороба супроводжується болем, набряком, підвищенням температури і почервонінням. Захворювання не можна запускати – при перших симптомах потрібно звернутися до ветеринарного лікаря.  У іншому випадку почнеться гнійний процес, який може привести до некрозу, зараження крові та смерті улюблениці.

Причини виникнення маститу бувають різноманітними, починаючи від генетичної схильності до травм в районі живота, ослаблення імунітету але 90% випадків виникає у годуючих кішок.

Причини розвитку маститу:

  • Лактостаз, або застій молока. Коли груди спорожняються не повністю, а в протоках накопичується молоко. Поступово залоза твердне, і виникає запалення. Тріщини сосків. Коли кошенята смокчуть молоко, вони нерідко травмують груди. У ранку проникає інфекція і викликає мастит.

  • Ускладнення після пологів. Якщо пологи протікали з ускладненнями, а після появи на світ дитинчат у кішки розвинувся ендометрит, це могло посприяти виникненню запального процесу в інших органах.

  • Стрес. Переїзд, грубе поводження з твариною та інші складні ситуації викликають у кішки стрес, а на його тлі завжди знижується імунітет.

  • Гормональний збій в організмі, викликаний прийомом ліків або іншими чинниками, наприклад, помилкової вагітністю.

  • Падіння з висоти і як результат – травма або забій молочної залози.

  • Сильне переохолодження, протяги. хронічні або паразитарні захворювання, через яких у кішки ослаблений імунітет.

Якщо тварину не лікувати, то симптоми стануть більш явними. Можливі  – втрата апетиту; пригнічення, млявість; підвищення температури тіла на 1-1,5 градуси; почервоніння уражених молочних залоз; при пальпації соски гарячі, щільні, болючі; виділення з грудей серозної рідини, згустків, крові або гною. Мастит може протікати по-різному, в залежності від форми захворювання.

Найпоширеніша – серозна, вона ж і є найбільш небезпечною. Для неї характерна набряки ураженої залози і виділення прозорої рідини із соска. Відсутність лікування на цьому етапі призводить до того, що хвороба переходить в інфільтративну, а потім гнійну форму. При цьому розміри молочної залози збільшуються, посилюється гіперемія, сосок стає гарячим, а лактація повністю припиняється. Абсцес має чіткі межі, а тканини навколо нього на дотик нагадують тісто. Якщо допомогу тварині не буде надана, то гнійне запалення пошириться на інші органи. Флегмона – небезпечне ускладнення абсцесу.

Діагностика хвороби

Виявивши симптоми маститу, кішку потрібно показати ветеринару. Лікар легко визначить наявність запального процесу за допомогою пальпації.

Крім візуального огляду при діагностиці використовуються інші методи:

  • загальний аналіз крові, який покаже підвищення рівня лейкоцитів та зниження кількості тромбоцитів;

  • УЗД – з допомогою цього дослідження вдасться встановити, де саме розташований вогнище запалення, які частини молочної залози запалені;

  • бактеріологічне дослідження молока необхідно для визначення виду збудника; цитологічний аналіз дозволяє досліджувати клітини молочної залози.

Лікування маститу в домашніх умовах

При лікуванні запалення молочних залоз застосовують антибіотики, знеболюючі препарати, мазі, компреси, імуностимулятори. На ранній стадії хвороби ефективними можуть виявитися народні методи. Масаж з камфорним маслом допомагає від маститу у кішок Під час хвороби кішці потрібен спокій. Її краще поселити в окремій кімнаті і захистити від протягів. Тварина повинна отримувати повноцінне харчування. Кошенят на час лікування забирають від матері – доведеться годувати їх сумішшю. Важливо знизити вироблення молока. Для цього улюбленицю переводять на сухий корм, якщо до цього вона харчувалася вологим. Кількість вживаної рідини потрібно зменшити.

Профілактика маститу

Найкращим варіантом є запобігання виникнення маститу. Дотримуючись простих правил можна в рази зменшити ризик виникнення цього недугу і тим самим запобігти довгому і болячому для кішки процесу лікування. Отож, профілактика маститу полягає в наступному:

  • регулярний огляд кішки;

  • хороші умови проживання;

  • недопускання переохолодження кішки;

  • запобігання контакту з хворими тваринами;

  • обробка подряпин та ран на сосках розчином марганцю;

  • регулярна вакцинація, вчасне лікування бліх та глистів;

Пам’ятайте, тільки ветеринар може поставити точний діагноз та призначити правильне (а отже і ефективне) лікування.Не займайтеся самолікуванням! Тільки ветеринари нададуть кваліфіковану допомогу вашому улюбленцю! Будьте здорові Ви і Ваші домашні улюбленці!

Переглядів: 735
Дата публікації: 10:59 20.01.2023
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>