Як спонукати військовослужбовців звернутися до психолога – детально в «Довіднику безбар’єрності»
Як спонукати військовослужбовців звернутися до психолога – детально в «Довіднику безбар’єрності»

Як спонукати військовослужбовців звернутися до психолога – детально в «Довіднику безбар’єрності»

У новому розділі «Довідника безбар’єрності», створеного за ініціативою першої леді України Олени Зеленської, йдеться про те, як спілкуватися з військовими в побуті, сім'ї та на роботі.

Зокрема, у «Довіднику безбар’єрності» розповідають, якщо більше одного місяця тривають «післявоєнні» реакції, то необхідно звертатися до фахівця з ментального здоров’я (психолога, психотерапевта, психіатра):

- проблеми зі сном (безсоння, переривчастий сон, нічні жахіття); фізичне реагування на згадки про воєнні події (тахікардія, потовиділення, проблеми з диханням, тремор), яке може важко піддаватися контролю; проблеми з травленням (відсутність апетиту або переїдання); головний біль; біль у м’язах;

- реагування на гучні звуки, проблеми з концентрацією уваги, проблеми з пам’яттю, уникання людей та всього, що нагадує про події війни, зловживання алкоголем, вживання наркотичних речовин (з метою розслабитися), постійна настороженість, пильність (очікування небезпеки);

- перепади настрою – від ейфорії до депресії; нав’язливі думки про пережиті події, які неможливо контролювати; емоційне переживання ситуацій заново; нездатність до розслаблення; дратівливість та спалахи гніву, які не піддаються контролю; неможливість відчувати позитивні емоції.

Члени родини можуть звернути увагу на названі реакції та спробувати спонукати людину звернутися до фахівця. Розуміючи, що ветерани/ветеранки з певних причин не дуже полюбляють, коли хтось намагається «залізти їм у голову», слід шукати власний шлях, вибудовувати довіру.

«Рішення про звернення до психолога не ухвалюється легко. Особливо в нашій країні, де культура звернення по таку допомогу лише формується, де ще живі упередження та стереотипи навколо теми ментального здоров’я. Ветерани і ветеранки також відчувають на собі їх вплив, однак питання звернення до фахівця за наявності підстав є дуже важливим», – наголошують в «Довіднику безбар’єрності».

Досвід спілкування з ветеранською спільнотою говорить про те, що саме побратими/посестри можуть допомогти зрозуміти наявні проблеми, скерувати до фахівця. Ветерани довіряють своїм, тому слова «був/була у такого-то фахівця, і мені допомогло» будуть найкращим стимулом для звернення.

Коли ветеран/ветеранка перебуває у помітно поганому психоемоційному стані, опирається і відкидає варіант допомоги спеціаліста, варто спробувати залучити авторитетного військового побратима, колишнього командира, яким він/вона довіряє.

Можливе також залучення медика, який займається його/її фізичним здоров’ям і лікує захворювання. Зазвичай це сімейний лікар, якому ветеран/ветеранка довіряють, який може надати послугу з ментального здоров’я і в разі потреби порекомендувати звернутися до вузького фахівця.

У цьому питанні надважливо знайти фахівця, який спеціалізується на роботі з бойовим травматичним досвідом, має досвід роботи з ветеранами. Тут може зарадити ветеранська спільнота, яка має досвід звернень й інформацію про тих, хто справді здатен допомогти.

Переглядів: 170
Дата публікації: 09:07 04.01.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>