Центр громадського здоров’я України інформує
Центр громадського здоров’я України інформує

Центр громадського здоров’я України інформує

Рак молочної залози (РМЗ) – це дійсно серйозна проблема, в зоні ризику якої перебувають переважно жінки

В продовження теми жіночого здоров’я, поговоримо сьогодні про рак молочної залози. Розпочнемо з того, що рак молочної залози (РМЗ) – це дійсно серйозна проблема, в зоні ризику якої перебувають переважно жінки, адже у чоловіків РМЗ зустрічається приблизно у 0,5-1 % випадків. Станом на 2022 р. в Україні було зареєстровано понад 12 тис. випадків РМЗ у жінок.

РМЗ характеризується неконтрольованим ростом клітин молочної залози. У разі поширення таких клітин за її межі через кровоносні та лімфатичні судини, виникають метастази. Як і кожне захворювання, РМЗ має ряд симптомів, за якими можна запідозрити про його наявність та своєчасно звернутись до лікаря. Ось деякі з них:

ущільнення або потовщення в молочній залозі (МЗ)
нерівності та почервоніння шкіри МЗ
біль і чутливість в ущільненні МЗ
виділення (кров, гній) із соска або його втягнення та інше.

В попередньому дописі ми вже зазначали, що раннє виявлення РМЗ сприяє його ефективному лікуванню та успішному прогнозу на одужання. Для цього важливо регулярно здійснювати:

-клінічне обстеження молочних залоз
-ультразвукове дослідження молочних залоз (за необхідності)
-мамографію – скринінг на рак молочної залози, враховуючи вік і фактори ризику

Стосовно частоти та кількості таких обстежень тебе поінформує лікар. Тож, зі свого боку, не бійся задавати питання лікарю про своє здоров’я.
Якщо говорити про фактори ризику РМЗ, то звісно, що ти не можеш вплинути на вік чи сімейний анамнез, але ти можеш знизити ризик розвитку РМЗ, змінивши свій спосіб життя:

-дотримуватись засад здорового харчування
-бути фізично активною та підтримувати нормальну масу тіла
-відмовитися від вживання тютюну та алкоголю
-надавати перевагу грудному вигодовуванню, якщо маєш таку можливість

 Обирай здоров’я!

Альбом: Центр громадського здоров’я України інформує
Переглядів: 161
Дата публікації: 08:33 28.05.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>