Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в літній період
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в літній період

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в літній період

Літо – благодатна тепла пора року: різноманіття сезонних овочів, фруктів, ягід, перебування на природі, купання у водоймах, подорожі! Однак, спека створює ідеальні умови для поширення збудників гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ). Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є високим ризиком виникнення та поширення інфекційних хвороб.

ГКІ – це група захворювань, об’єднаних через схожість клінічних проявів та шляхів зараження, хоча викликають їх різні збудники. До найпоширеніших відносяться шигельоз, сальмонельоз, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції. Влітку збудники кишкових інфекцій здатні довго перебувати в ґрунті, воді, на різних предметах. Вони швидко розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, питній воді та ін.

Механізм передачі інфекцій – фекально-оральний, при якому збудник від хворого чи носія потрапляє у зовнішнє середовище, потім з їжею, водою, а також через брудні руки та предмети побуту – у шлунково-кишковий тракт здорової людини, викликаючи захворювання. Інкубаційний період складає від кількох годин до 7 днів. Клінічними ознаками ГКІ є нудота, блювота, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла, слабкість. Сприйнятливість до кишкових інфекцій висока. Найбільш уразливими є діти через знижені захисні можливості організму і недосконалість володіння гігієнічними навичками.

Щоб запобігти захворюванню необхідно:

уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

дотримуватися правил особистої гігієни, гігієни рук;

не купувати харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі;

окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів, приготуванні страв;

мити та обдавати окропом фрукти та овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

не використовувати воду з неперевірених джерел, у разі неможливості придбання фасованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду (кип’ятити не менше 5 хвилин);

запобігати проникненню комах та тварин до приміщень;

регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, уникати потрапляння в рот води під час купання.

Дотримання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших дітей! При появі симптомів захворювання не зволікайте, своєчасно звертайтесь за медичною допомогою!

 

Переглядів: 109
Дата публікації: 09:43 07.06.2024
Міський голова
Надіслати електронне звернення
Надіслати запит на інформацію
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
 
 

 

 
Пошук
Міська владаМіський головаМіська радаКерівний складСтруктураВакансіїЗаходи щодо запобігання корупціїГрафік особистого прийому громадянГрафік виїзних прийомів громадянІнструкція з діловодства у виконавчому комітеті Первомайської міської ради (зі змінами Розпорядження міського голови від 01.04.2020р. №59)ДокументиРезультати поіменного голосуванняРішення Первомайської міської ради Харківської областіРішення виконавчого комітету Первомайської міської радиРозпорядження міського голови з основної діяльностіПроекти рішень Первомайської міської радиПроекти рішень виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської областіПереліки розпоряджень міського голови з основної діяльностіПротоколиАрхів рішень Первомайської міськради Харківської областіАрхів рішень виконавчого комітету Первомайської міськради Харківської областіПрозоре містоБюджет та фінансиПоточна діяльністьДокументиКомунальна власністьЖитлові питанняЗакупівліОчищення владиВідкриті даніДоступ до публічної інформаціїРегуляторна політика
Первомайська міська рада Харківської області >>>